‘Saláták’ kategória archívum

Kajszibarackos tésztasaláta

Hozzávalók:

10 dkg fusilli tészta
6 db friss kajszibarack, negyedekbe vágva
20 dkg párold lazacfilé
2 db cukkini julien-re vágva
1 db piros kaliforniai paprika julien-re vágva
1 evőkanál friss bazsalikom
Kajszibarackos, bazsalikomos öntet ( 2 db kajszibarack, félbe vágva, 2 evőkanál fehér borecet, 1 evőkanál cukor, ? csésze növényi olaj, 1 evőkanál friss bazsalikom)

Kajszibarackos, bazsalikomos öntet elkészítése:

Tedd egy turmixgépbe a kajszibarackot, a borecetet, a cukrot és turmixold össze, eközben lassan add hozzá az olajat. Majd szórd bele a bazsalikomot.

Saláta elkészítése:

Főzd fogkeményre a tésztát, ha kihűlt keverd össze a hozzávalókkal, majd öntsd le az öntettel. gyumolcs_szobraszat_086.j

Thai dinnyés marhasaláta

Hozzávalók:

30 dkg marhapecsenye vagy csont nélküli bélszín
? teáskanál só
? teáskanál frissen őrölt bors
? csésze citruslé
3 teáskanál hallé
2 teáskanál cukor
1 gerezd fokhagyma szeletelve vagy aprítva
1 közepes érett dinnye
1 teáskanál bors
6 csésze rukola
? csésze apróra vágott hagyma
? csésze vékonyra szelt uborka
? csésze aprított mentalevél

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt közepes lángon. Sózd, borsozd a bélszín mindkét oldalát. Grillezd, míg közepesen át nem sül mindkét oldala (kb. 6-6 perc). Helyezd a bélszínt egy vágólapra, és hagyd legalább 5 percig hűlni.

Közben keverd jól el a citruslét, a cukrot, a fokhagymát. A dinnyét vágd fel egészen apró kockákra. Tegyél félre legalább két csészényit, majd a maradékot keverd össze a borssal, a salátával, a hagymával, az uborkával és a mentával.

Tegyél az előbb elkészített salátalapból egy tányérra, helyezd rá a szeletelt marhahúst, majd a felvert salátaöntettel locsold meg.

 

gyumolcs_szobraszat_085.j

Dinnye salsa ananásszal és grillezett

garnélarákkal

Hozzávalók:

40 dkg garnélarák meghámozva
2 evőkanál kukoricaolaj
2 teáskanál friss, reszelt gyömbér
2 teáskanál apróra vágott jalapeno paprika
2 csésze kis kockára vágott dinnye
1 csésze kockára vágott ananász
? csésze pirosbors
? csésze zöldbors
? csésze apró kockára vágott hagyma
4 evőkanál rizsecet
2 evőkanál frissen aprított menta
? teáskanál só
4 darab nagyobb saláta levél
4 lime gerezd

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze a garnélát 1 evőkanál olajjal, 1 teáskanál gyömbérrel, valamint 1 teáskanál jalapeno paprikával. Majd tegyél rá fedőt, és hagyd legalább egy napig állni, hogy összeérjenek az ízek.

Keverd össze a dinnyét, az ananászt, a hagymával, az ecettel, a mentával valamint a maradék olajjal. Ezután fűszerezd a borsokkal, a gyömbérrel, valamint keverd hozzá a jalapeno paprika maradékát. Ezt legalább 4 óra hosszáig tartsd a hűtőben.

Nagyjából húsz perccel tálalás előtt melegítsd elő a grillezőt, és húzd addig nyársra a befűszerezett garnélát. Grillezd 2-3 percen keresztül, míg rózsaszín nem lesz. Hagyd kicsit kihűlni.

Így tálald: tegyél egy salátalevelet a tányér aljára. Majd kanalazd rá a salsát, díszítsd a mentával, és a lime gerezdekkel. gyumolcs_szobraszat_099.j

 

Dinnye, paradicsom és hagymasaláta

kecskesajttal

Hozzávalók:

1 csésze édes fehér húsú hagyma karikákra szelve
1 kicsi érett dinnye
2 nagy paradicsom vékonyra szelve
1 kisebb uborka vékonyra szelve
? teáskanál só
? teáskanál frissen őrölt bors
10 dkg kecskesajt
? teáskanál extraszűz olívaolaj
4 teáskanál balzsamecet
1/3 csésze friss, aprított bazsalikom

 

Elkészítése:

Tegyed egy közepes edénybe a hagymakarikákat, majd adj hozzá hideg vizet ? úgy, hogy ellepje ? és egy maroknyi jégkockát. Ezután tedd félre kb. húsz percre. Öntsd el róla a vizes lét, majd hagyd száradni.

Időközben vágd félbe hosszában a dinnyét és szedd ki a magokat. Távolítsd el a héját egy éles késsel. Majd hosszában vágd fel 1-2 ujjnyi szeletekre.

Így tálald a salátát: egy tányéron helyezd el először a dinnyeszeleteket, majd tegyél rá egy réteg paradicsomot, majd még egy réteg dinnyeszeletet.

 

Tegyél rá egy sor uborkaszeletet, sózd, borsozd. A tetejére jöhet legvégül a hagyma és a kecskesajt. Majd szitálj rá olajat és ecetet, szórd meg bazsalikommal.

gyumolcs_szobraszat_116.j

Dinnye panzanella

Hozzávalók:

12 dkg kockára vágott kenyér
3 evőkanál extraszűz-olívaolaj
10 dkg sonka (lehetőség szerint prosciutto) csíkokra vágva
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 evőkanál vörösborecet
? teáskanál só
? teáskanál őrölt bors
4 csésze összetépkedett rukola
2 csésze kockákra vágott dinnye
2 evőkanál friss, aprított bazsalikom

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 120 ?C-ra. Pirítsd meg a kenyérdarabokat nagyjából húsz percen keresztül.

Addig felforrósított olajon futtasd meg a sonkát ? míg ropogós nem lesz. Add hozzá a fokhagymát, és további 30 másodpercig süsd őket együtt. Keverd hozzá a borecetet és sózd, borsozd.

Az összetépkedett rukolát és a kenyeret halmozd egy tálra, majd dobd rá a dinnyét, ezután pedig a sonkás fokhagymás keveréket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halikrasaláta

Hozzávalók:

30 dkg pontyikra,

10 dkg hagyma,

1 dl ecet,

1 g törött bors,

1 ek olaj, só, víz.

 

Elkészítés:

Az ikrából kivágom az epétől elszíneződött részt, sós vízben megfőzöm, lehűtöm, majd a külső ikratartó hüvelyét lehúzva, nagyobb darabokra morzsolom. Ecetes hagymasalátába keverem. Tetejére törött borsot szórok és körülcsepegtetem olajjal.  

gyumolcs_szobraszat_097.j

Jó étvágyat.

Majonézes virslisaláta

Hozzávalók:


4 pár virsli,

2 nagy fej lila hagyma,

2 dl majonéz,

2 dl tejföl (vagy kefir),

1 mokkáskanál törött fekete bors,

1 evőkanál kapribogyó levével együtt,

ízlés szerint só és csipetnyi porcukor.

Elkészítés:

A virslit hideg vízbe teszem és forráspontig melegítem. Közben a majonézt simára keverem a tejföllel, hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd a borssal és a kapribogyó levével, a félbevágott kapri szemekkel, valamint sóval és csipetnyi porcukorral ízesítem. A hagymát megtisztítom és hajszálvékony karikákra vágom. Annyi forrásban lévő vízbe dobom, amennyi éppen csak ellepi. A víz újraforrásától számított 3 perc múlva leszűröm és a forró hagymát belekeverem a mártásba. Ezután hozzáadom a nagyon éles késsel vékonyra karikázott virslit, majd jól összekeverem. Hagyom, hogy teljesen kihűljön. Befedve rakom be a hűtőszekrénybe, és legalább fél napig érlelem, de az sem baj, ha egy napig áll fogyasztás előtt.

 

gyumolcs_szobraszat_116.j

 

Jó étvágyat .

Mediterrán paradicsomsaláta

Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
1 kisebb lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
kb. 15 szem olajbogyó
kb. 30 szem kapribogyó
1 dl bazsalikomos salátadresszing
ízlés szerint:
só, őrölt bors, oregánó, bazsalikom, balzsamecet

Elkészítés:

A paradicsomot és a lila hagymát vékony karikákra szeleteljük, a fokhagymát lereszeljük. A saláta dresszinghez fél dl. vizet öntünk, beletesszük a fűszereket, a balzsamecetet, a fokhagymát és a sót. Jól elkeverjük, aki az öntetet túl savanyúnak találná, pici cukorral „szelídítheti”. A paradicsomot, az olajbogyót, a kapribogyót, valamint a hagymakarikákat egy salátástálba halmozzuk, ráöntjük a dresszinget, (ha van, bazsalikom ágacskával díszítjük), és tálalásig a hűtőbe tesszük.

Jó étvágyat.

Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók:

80 dkg burgonya (legjobb hozzá az un. kifliburgonya)
30 dkg majonéz
1 kisebb db lila hagyma
1/2 pohár tejföl
1/2 db citrom leve
1/2 dl fehérbor
1 teáskanál mustár
1 kisebb csokor petrezselyem
ízlés szerint: só, fehér bors, porcukor

 

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük. Ha megpuhult leszűrjük, meghámozzuk, és jól kihűtjük. (Így könnyebb lesz szeletelni.) A majonézt a nagyon finomra vágott hagymával, a tejföllel, citromlével, borral és az ízesítőkkel elkeverjük. A kockákra vagy karikákra vágott burgonyára ráöntjük, és óvatosan, hogy ne törjük a burgonyát, összekeverjük. Apróra vágott petrezselyemmel és petrezselyemlevélkékkel díszítjük. Fogyasztás előtt néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

Jó étvágyat.

Francia saláta töltött tojással.


Hozzávalók:

A salátához:


30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
1 db zellergumó (kisebb)
30 dkg zöldborsó
20 dkg ecetes uborka
2 db alma
35 dkg burgonya


A mártáshoz:


2 tubus majonéz
citromlé, őrölt bors, porcukor
mustár, ízlés és sűrűség szerint tejföl


A töltött tojáshoz:


6 db tojás
10 dkg Ráma margarin
só, bors, mustár

Elkészítés:

A sárga- és fehérrépát megtisztítjuk, kb. 0,5 cm-es kockára vágjuk sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A zellert megtisztítjuk, 0,5 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A zöldborsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Az ecetes uborkát és az almát meghámozzuk, 0,5 cm-es kockákra vágjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, héját lehúzzuk, ha kihűlt 0,5 cm-es kockákra vágjuk. A kockákra vágott anyagokhoz hozzákeverjük a majonézt, sót, mustárt, porcukrot, citromlevet és őrölt borsot adunk hozzá ízlés szerint. A tejföllel kellő sűrűségűre készítjük, majd behűtjük. A töltött tojáshoz a tojásokat keményre főzzük, jól lehűtjük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. A tojássárgákat kiemeljük, a margarinnal, sóval, borssal és mustárral habosra keverjük. A tojáskrémet csillagcsővel ellátott habzsákba tesszük, és a krémet a tojásfehérjékbe töltjük, és behűtjük. Tálaláshoz a tojásokat a franciasaláta alapra helyezzük, és tetszés szerint díszítjük. (Pl. snidlinggel, paradicsommal, retekkel, uborkával, petrezselyemmel stb.)

 

Jó étvágyat.

 

 

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen