Teszek – veszek a konyhában. A sütőben a libasült sercegését hallom. Kellemes libasült illat terjed szét a lakásban.  Az előbbi gondolatok ismét feltörnek, erőre kapnak, gyerekkorom élményei előtörnek, dübörögnek fejemben  a gyerekkacajok, a kis és nagy libák gágogása.  Szinte minden pillanatát átélem ezeknek a forrón sütő nyári, feledhetetlen napoknak.

Gondolataimban természetesen ismét libát legeltetek. Közel a Szamos. Csalogató kis hullámok gyűrűznek a vízen. Endre, a szomszéd gyerek, aki velem egyidős, kitalálja, hogy menjünk le a partra, keressünk kicsi kavicsokat és úsztassunk kacsát. Azt úgy kell csinálni, hogy lapos kis kavicsokat szerzünk és úgy dobjuk a víz tetejére laposan, hogy 3-4 -szer is érje a víz felszínét és csak aztán merül alá, szép körgyűrűket hagyva maga után.

Ez mind jó dolog – mondom én -, de akkor ki őrzi a libákat a töltésen? Kitaláljuk nagy bölcsen, hogy lehajtjuk a libákat úsztatni a folyóra, míg a libák úszkálnak, addig mi nagyokat játszunk a parton. 

A melegben kicsit belemegyünk a víz szélébe és felfrissülünk. Igen ám!, de mamám megmondta, hogy közelébe sem mehetek a Szamosnak. Azért mi mégiscsak libaúsztatás ürügyén lemerészkedtünk, hisz ha a liba eszik, tele a begye, akkor innia is kell. Nem hagyhatjuk, hogy megfulladjanak szomjan. Ki volt ez találva takarosan, hogy ha lebukunk, mit fogunk mondani

                                                                                                          

Nálunk az időt a templomkertben lévő, haranglábra akasztott harang,  harangzúgása  jelezte. Nekem mamám azt mondta. Katica aztán a déli harangszóra itthon lenni. Olyan jól eljátszadozgattunk, no meg áztattuk a lábunkat a partszéli sekély vízben, hogy  meg sem hallottuk a harangszót. Igen ám de azt sem vettem észre, hogy az én libáim elúsztak a palaj (sziget) felé a Szamoson. Akkor lett ám sírás-rívás, hatalmas ijedelem, mikor már jó messze láttam a libáimat. Rohantam haza. Már jó messziről kiabáltam, mamám, mamám……. a libák elúsztak, mind elúszott, egy sincs meg.

Az én nagymamám rám néz, hosszan nézi a lábam és halkan megszólal. Elúsztak a libák, hát hogy kerültek a Szamosra…? A töltésen nem tudnak úszni, csak a vízen. A te mezítlábas lábadra viszont rá van száradva a sár, te a Szamoson voltál. Na,  most lebuktam…….nem elég, hogy elúszott a liba, nem is fogadtam meg mamám szavát…..most meg mit kellene kitalálni? Félelmemben csak ugy pörögtek a gondolatok a fejemben,,,,,,,,,hogyan is vágjam ki magam a slamasztikából? Az úgy volt……..mondatom kezdeténél az én drága jó nagymamám felemelte mutatóujját és igy szólt. Katica mielőtt butaságokat mondanál…..tanuld meg, a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.

Meglepett a dolog, mamám nem kiabál, nem félti a libákat, meg egyáltalán mi van a sánta kutyával? A mi kutyánk nem is sánta, hanem vak. Papó azt mondta, hogy azért vakult meg, mert megöregedett. A Bundás nevű kutyánk még vakon is tudott ugatni, mondta papó, azért ő még jó házőrző, mert vak, de nem süket, és hallja ha idegen jár a portán.

Volt egy jellegzetes mozdulatom kétségbeesésemkor. Széttártam a karjaimat, felhúztam a vállaimat és megkérdeztem……na, most mi lesz?

Mamám megmagyarázta. Az lesz, hogy egy életre megtanulod, hogy mindig igazat mondasz, mert csak akkor tudok segíteni. Ha sokszor hazudsz, utána azt sem fogják elhinni, ha kérdezel. Ezt akkor nem igazán értettem, hogy jön ide a kérdezés. Nem is mertem én kérdezni semmit, dehogy mertem.

Mamám szépen kézen fogott, elindultunk a libák elé. Még le sem értünk a partig, az én libáim jöttek velem szemben. Na látod, ahogy elúsztak a libák, úgy vissza is úsztak. Most már minden rendben, de ígérd meg, a hazugságot egy életre kivered a fejedből.

Még sok minden eszembe jutott erről a napról, de nem volt időm tovább a múltban révedezni. A liba a sütőben ropogósra sült, a hozzánk nem messze lévő templom harangja elütötte a 12-t, a családnak az asztalra került a libasült.  

                                                     

  

                                                                                                                                 

Hozzászólások

hozzászólás

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen