‘Húsételek’ kategória archívum

Sütőzacskóban sült csirke burgonyával

Hozzávalók

– 1 db sütőzacskó
– 6 db egész csirkecomb
– 2 kg burgonya
– 3 db paradicsom
– 2 db zöldpaprika
– 1 nagyobb fej vöröshagyma
– 2 csomag petrezselyem
– só
– bors
– pirospaprika
– vegeta

Elkészítés


A csirkecombokat vegetával sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, majd állni hagyjuk kb. ? órát. Közben a burgonyát megpucoljuk és kockára vágjuk. A hagymát, paradicsomot, paprikát és a petrezselymet is összevágjuk apró kockákra, majd a sütőzacskóba rakjuk a krumplival együtt. A sütőzacskót összerázzuk, hogy jól összekeveredjenek a zöldségek, majd rátesszük a befűszerezett combokat. A zacskó végét alaposan zárjuk le, tegyük a sütőbe és 180 fokon 1 ? órán át süssük.


A sütőzacskóra csináljunk néhány lukat tűvel, hogy a fölösleges gőzök távozni tudjanak.

Jó étvágyat.

Karácsonyi oldalas

 

Hozzávalók:
1-1,5 kg oldalas

bors
víz

 

Elkészítés:

 

A sütés előtt 1-2 nappal fűszerezzük be a húst. Tegyük egy tepsibe 2 dl vízzel, fedjük be alufóliával és kb. 230°C-on süssük 30-40 percig. Vegyük le a fóliát és süssük tovább 200°C-on kb. 1,5-2 órát. Tálalás előtt 20 percet hagyjuk állni. Húsgombóccal, főtt kolbásszal, almával, szilvával, vörös káposztával, stb. tálalhatjuk.

IMGP7069.JPG

Jó étvágyat.

Pulykacsíkok

vörösboros-mazsolás mártással.

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • só és frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg puha vaj


A szószhoz:

  • 2 csokor újhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 dl víz
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 15 dkg mazsola
  • kb. ? kávéskanál frissen őrölt bors


A gastrique-hoz:

  • ? dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál balzsamecet

1. A szószhoz az újhagyma fehér szárát felkarikázzuk, és egy közepes méretű serpenyőben kevergetve megpároljuk a vajon. Hozzáadjuk a vörösbort, a vizet, a szójaszószt és a mazsolát, aztán az egészet mérsékelt tűzön, fedő nélkül, 20-25 percig csendes forrásban tartjuk.


2. Ezalatt haladunk tovább. A pulykamellfilét ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, és két egyenlő adagra osztjuk. A vaj felét és az olaj felét egy 30 cm átmérőjű, 6 cm magas peremű teflonserpenyőben összeolvasztjuk, megforrósítjuk, és mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt kevergetve aranybarnára sütjük benne az első adag pulykacsíkot. Ha kész, kiszedjük, félretesszük, aztán a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, és ugyanígy megsütjük benne a többi húst a maradék vajon-olajon. A végén egy-két darabot félbevágunk, és ellenőrizzük, rendesen átsültek-e, vagy kell-e még nekik egy kis idő.


3. A gastrique-hoz a vizet és a cukrot nagy lángon, kevergetve összemelegítjük egy pici, kb. 20 cm átmérőjű teflonserpenyőben. Miután a cukor feloldódott, további kevergetés nélkül megvárjuk, hogy a cukros vízből kb. 12 perc alatt sötét karamell legyen. Ekkor levesszük a tűzről, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük az ecetet: nagy sistergés a jutalom, a karamell megkeményedik. Most visszatesszük mérsékelt tűzre, és 2 percig még tovább kevergetjük, hogy felolvadjon.


4. A megfőtt mártáshoz hozzákeverjük az ecetes karamellt, turmixgépben összepépesítjük őket, és annyi frissen őrölt borsot adunk hozzá, amennyitől kellemesen csípős lesz a hatás. Tálalás előtt a mártást és a megsült pulykacsíkokat nagy lángon összemelegítjük a hússütéshez használt serpenyőben. Köretként tejszínnel, szerecsendióval dúsított krumplipürét adunk mellé.

 

 

Jó étvágyat.

Rakott kelkáposzta.

kel

HOZZÁVALÓK:

15 dkg. rizs 

1 nagy fej vöröshagyma

só, őrölt paprika

50 dkg. darált hús

1 fej kelkáposzta

ELKÉSZÍTÉS:

A rizst, sós vízben pár percig előfőzzük. Egy nagy fej összevágott vöröshagymát olajon megpárolunk, megszórjuk őrölt paprikával, rátesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk. 10 percig főzzük.

Egy fej kelkáposzta leveleit leszedjük, leforrázzuk. Egy tepsit vagy jénait kikenünk, kibéleljük a káposzta levelekkel. Rá a rizs, hús, és ismét a káposzta levelekkel befedjük.Tetejét tejföllel leönteni.

Forró sütőben szép barnára sütjük.

Jó étvágyat.

http://bvkati.extra.hu

http://bvkati.blog.extra.hu

http://sztankayistván.lap.hu

http://harang.lap.hu

http://1949.lap.hu

Töltött káposzta

Hozzávalók

– 70 dkg filézett pulyka felső comb
– 30 dkg füstölt pulykacomb kicsontozva
– 50dkg savanyú káposzta
– 20 db savanyú káposzta levél
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 bögre barna rizs
– só
– fekete bors
– pirospaprika őrlemény

Elkészítés

1. A savanyú káposztát hideg vízben mossuk át. A káposztalevelekről vágjuk le a vastagabb ereket. A felét tegyük a lábos aljára egyenletesen elosztva.

2. Daráljuk le a húsokat a hagymával és a fokhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, a tojást, és ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva gyúrjunk kis gombócokat és helyezzük őket a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsuk a húsra, majd alulról tekerjük fel a leveleket. Az így elkészített ?csomagocskákat? helyezzük a lábosba, a többi káposztára. Szórjuk rá a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, főzzük puhára. Közben többször rázogassuk meg a lábost, keverni nem szabad!


Tipp: alacsony zsírtartalmú tejföllel meglocsolva isteni magyaros ételt tálalhatunk az asztalra.


Jó étvágyat.

Húspástétom hidegen-melegen

Hozzávalók

– 15 dkg zsemlemorzsa,
– 2,5 dl tej,
– 1 vöröshagyma,
– 3 dkg vaj,
– 1 csomag petrezselyem,
– 1 csomag metélőhagyma,
– 1-1 piros és zöld színű paprika,
– 60 dkg darált hús (lehetőleg szárnyas),
– 2 tojás,
– 3 gerezd fokhagyma,
– 1 kiskanál só,
– 1 mokkáskanál őrölt bors,
– 12 szelet húsos szalonna.

Elkészítés

A zsemlemorzsát a tejjel leöntjük és 10 percig állni hagyjuk. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk. A petrezselymet és a metélőhagymát felaprítjuk. A piros- és zöldpaprikákat hosszában félbehasítjuk, magházukat kivágjuk.


A húst a morzsával, a zúzott fokhagymával, a tejes morzsával, a vöröshagymával és a zöld fűszerekkel összekeverjük, végül megsózzuk, borsozzuk.


Egy kb. 1,5 literes formát a szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy kilógjon belőle annyi, amennyi elég a teteje beborításához. A húsos massza egyharmadát belesimítjuk, a piros színű paprikát ráfektetjük. Újabb egyharmadnyi húsos massza következik, erre kerül a zöld színű paprika, majd a maradék húskeverék. A formából kihajló szalonnaszeleteket ráborítjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 1 órán át sütjük.


Deszkára borítjuk, felszeleteljük. Héjában sült burgonya, mustármártás és sör illik hozzá.

 

Jó étvágyat.

 

Ezersziget csirkesaláta.

Hozzávalók

– 1 csirke,
– 4 evőkanál olaj,
– 1 kiskanál só,
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors,
– 1 csomag kukorica,
– 6 paradicsom,
– 2-3 nagy piros húsú paprika,
– 1 kígyóuborka,
– kínai zeller ízlés szerint.

Öntethez:

– 2 szál újhagyma,
– néhány szem kapribogyó,
– 1 ecetes uborka,
– 5 evőkanál majonéz,
– 5 evőkanál tejföl,
– 1 evőkanál ketchup,
– fél dl tejszín,
– 1-1 csipetnyi só, bors
– 1-1 kiskanál citromlé, porcukor, mustár.

Elkészítés

A csirke mellét és combjait levágjuk, kicsontozzuk. A húst falatokra vágjuk, majd forró olajban kevergetve 8-10 percig sütjük, közben megsózzuk, borsozzuk.

A kukoricát ? ha fagyasztott ? felengedjük, lecsepegtetjük. A paradicsomokat cikkekre, a kicsumázott paprikát csíkokra, míg az uborkát karikákra vágjuk. A zellert feldaraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat a csirkefalatokkal együtt tálon elrendezzük, de összekeverve is ráhalmozhatjuk.


A mártást külön kínáljuk hozzá. Ehhez az újhagymát, a kaprit és az ecetes uborkát apróra vágjuk, a tejföllel együtt a majonézbe keverjük. A ketchuppal és a tejszínnel ízesítjük,

 

 

 

 

 Jó étvágyat.

Sütőzacskóban sült csirke burgonyával

Hozzávalók

– 1 db sütőzacskó
– 6 db egész csirkecomb
– 2 kg burgonya
– 3 db paradicsom
– 2 db zöldpaprika
– 1 nagyobb fej vöröshagyma
– 2 csomag petrezselyem
– só
– bors
– pirospaprika
– vegeta

Elkészítés


A csirkecombokat vegetával sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük, majd állni hagyjuk kb. ? órát. Közben a burgonyát megpucoljuk és kockára vágjuk. A hagymát, paradicsomot, paprikát és a petrezselymet is összevágjuk apró kockákra, majd a sütőzacskóba rakjuk a krumplival együtt. A sütőzacskót összerázzuk, hogy jól összekeveredjenek a zöldségek, majd rátesszük a befűszerezett combokat. A zacskó végét alaposan zárjuk le, tegyük a sütőbe és 180 fokon 1 ? órán át süssük.

 

Jó étvágyat.


 

 

 

Különleges töltött hús

Hozzávalók

– 60-70 dkg soványabb dagadó
– 30 dkg főtt, füstölt tarja vagy sonka
– 1 dl tejföl
– 1 dl fűszeres paradicsomlé
– 5 dkg reszelt sajt
– só
– 1 egész tojás
– 1 evőkanál zsemlemorzsa
– 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
– 1 evőkanál reszelt torma
(üveges tormakrémet is használhatunk)


1. A dagadót jó alaposan megmossuk, majd előkészítjük a töltésre. A füstölt tarját vagy sonkát ledaráljuk, majd összekeverjük a habosra felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, sóval, borssal, zsemlemorzsával, és jól összedolgozzuk. A felszúrt húsba töltjük a masszát, ezután hústűvel összetűzzük. Kívülről bedörzsöljük sóval, borssal, majd alufóliába csomagoljuk és előmelegített forró sütőbe helyezzük. 10 percig a legerősebb, majd 50 percig közepes fokozaton sütjük. A fóliából kicsomagolva a tetejét szép pirosra pirítjuk.


2. Az elkészült húst szeletelés előtt 10 percig pihentessük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd lapos jénai tálba, egymás mellé tegyük a hússzeleteket úgy, hogy egyik se takarja le a másikat. A fóliában megmaradt pecsenyelevet keverjük össze a paradicsomlével, a maradék tejföllel, tormával, majd a húsokra kenjük. Végül megszórjuk reszelt sajttal, és aranysárga színűre sütjük.

 Jó  étvágyat.

Birkaszeletek salátával

Hozzávalók

– 8 szelet birkahús
– tengeri só
– őrölt  bors
– 2 evőkanál vaj
– 2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
– 1 teáskanál  mustár
– 2 evőkanál apróra vágott koriander
– 4 evőkanál fehérborecet
– 4 evőkanál olívaolaj
– 2 fej  saláta
– 100 g galambhegy saláta

Elkészítés


1. Fűszerezzük a húst sóval, borssal, és süssük vajban 5 percig, alacsony hőfokon rózsaszínűre. Tegyük félre, és tartsuk melegen.


2. Közben keverjünk öntetet a mogyoróhagymából, mustárból, korianderből, ecetből, olajból, sóból, borsból.


3. A salátát tépkedjük darabokra, keverjük el az öntettel, és tegyük a tányérokra. Vágjuk darabokra a húst, és helyezzük a salátára.

 

 

Jó étvágyat.

 

 

 

 

 





Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen