‘Halételek’ kategória archívum

Amurpaprikás

Hozzávalók:

1,5 kg-nyi amurderék,

5 dkg zsír,

egy nagy fej hagyma,

2 zöldpaprika,

1 paradicsom,

1 pohár tejföl,

paprika,

4 dkg liszt, só.

Elkészítés:


A megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd galuskával tálalom.

gyumolcs_szobraszat_089.j
 

Jó étvágyat.

Lazacos-kaviáros falatkák

Hozzávalók:

? 1 db mirelit leveles tészta
? 25 dkg konzerv paradicsompüré
? 2-3 gerezd fokhagyma
? egy doboz (25 dkg) ricotta vagy natúr tejszínes krémsajt
? 1-2 kanál tejföl
? kapor, bazsalikom, só, bors, szerecsendió
? kis üveg piros kaviár
? 20 dkg vékony szeletekre vágott füstölt lazac

Elkészítés:

A mirelit tésztát olvaszd fel, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki egy nagyobb tepsi méretére. Ezt a tepsit olajozd ki, és fektesd bele a kinyújtott tésztát. Kend meg a következő mártással: a paradicsompürét keverd össze apróra vágott bazsalikommal, az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal és 1-2 kiskanál olívaolajjal.

Előmelegített sütőben kb. 15 percig süsd.

A feltéthez keverd össze a ricottát, adj hozzá egy evőkanál tejfölt, fűszerezd kaporral, sóval, borssal, szerecsendióval. Ezt a masszát halmokban tedd rá a paradicsomos tésztára, a halmok közé szórj kaviárt, és fedd be lazacszeletekkel. Ha maradt egy kis kapor, azzal díszítheted. Tetszés szerinti szeletek vághatók belőle.

 

 

Jó étvágyat.

 

Aszpikos tojás lazaccal.

 HOZZÁVALÓK:

1 tasak instant zselépor
5 dl víz
1-1 evőkanál citromlé és ecet
2 evőkanál vörös kaviár
4 tojás
4 szelet füstölt lazac
1 csokor kapor

A tálaláshoz

citrom

fejes saláta

ELKÉSZÍTÉS  

A zseléport előírás szerint vízzel elkeverjük, majd a citromlével ízesítjük, kihűtjük. Közben 1 liter vizet az ecettel felforralunk. A tojásokat feltörjük, csészékbe csúsztatjuk, és óvatosan az ecetes forró vízbe tesszük. Kb. 3 percig főzzük, míg a fehérjerész megkeményedik, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy minden nedvességet felitassunk róluk. Amikor a zselé elkészült, felét kisebb forma aljára simítjuk, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Kaporral megszórjuk, a lazac felével befedjük, és rátesszük a tojást. A maradék lazacot rátesszük, kaviárral megszórjuk, a maradék aszpikkal bevonjuk, és 1 napra hűtőbe tesszük Tálaláskor néhány kaporszálat és kevés kaviárt teszünk a tetejére, salátával és citrommal díszítve kínáljuk.

 

Jó étvágyat.

 Currys halfasírt.

HOZZÁVALÓK:

A krokettekhez:
1 citrom
20 dkg hal
20 dkg zöldbab
6 bazsalikomlevél
16 salátalevél
1 kávéskanál curry
1 kávéskanál barna cukor
2 evőkanál olaj
1 tojás
őrölt bors

A szószhoz:
1 gerezd fokhagym
a
1 evőkanál olaj
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál édes-savanyú szósz

ELKÉSZÍTÉS:

A szószhoz a zúzott fokhagymát olajban megfuttatjuk, majd belekeverjük a kétféle szószt, és félretesszük. A krokettekhez a citrom héját lereszeljük, a halat kis kockákra, a bazsalikomot apróra vágjuk. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A halat és a babot finomra turmixoljuk, majd belekeverjük a citromhéjat, a curryt, a tojást, a borsot, a cukrot, és az olajban megsütjük. Papírtörlővel a zsiradékot leitatjuk. Minden golyót 1-1 salátalevélbe csomagolunk, és a szószba téve tálaljuk.

Jó étvágyat.

Almás hering.

HOZZÁVALÓK:

1 fej vöröshagyma
2 alma

2 fehérrépa (főtt)
2 evőkanál majonéz
1 dl joghurt
3-4 evőkanál tejföl
fél citrom
4 ecetes hering
őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

A hagymát kockákra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és a húsukat apró kockákra vágjuk. A répákat felkarikázzuk. A majonézt, a joghurtot, a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. A heringről a levet leöntjük. Salátástálban a répát, az almát és a hagymát óvatosan összekeverjük, a joghurtos szósszal leöntjük, és óvatosan megkeverjük. Tányérokra osztjuk, rárakjuk a heringeket, és turbolyával vagy kaporral díszítve, frissen tálaljuk. Rozskenyeret vagy barna kenyeret kínálunk hozzá.

 

 

 

 Jó étvágyat.

Zöldsaláta hallal

Hozzávalók

– 1 fej saláta,
– 3 db tojás,
– 4 db paradicsom,
– 1 fej vöröshagyma,
– 20 dkg tengeri hal,
– 1 doboz szardella,
– 15 dkg zöldbab,
– 10 db olajbogyó.

Az öntethez:


– 2 evőkanál mustár,
– 1 evőkanál ecet,
– 6 evőkanál olívaolaj,
– só, bors.

Elkészítés


A tisztított, darabokra tört zöldbabot sós vízben pároljuk puhára, a tojást pedig főzzük keményre. A salátát alaposan mossuk meg, bontsuk leveleire, szárítsuk meg. A hámozott hagymát vékonyan karikázzuk fel. Keverjük ki a mustárt az ecettel és az olajjal. Sózzuk, borsozzuk.


A tengeri halat kevés vízben pároljuk puhára. Egy nagy tálat béleljünk ki salátalevelekkel, szórjuk rá a cikkekre vágott paradicsomot, párolt zöldbabot, és a felkarikázott hagymát. A halat és a szardellát halmozzuk középre, majd díszítsük karikákra vagy cikkekre vágott főtt tojással, olajbogyóval. Locsoljuk meg az egészet kevés olívaolajjal, és öntsük rá az öntetet. Pirított kenyérrel, hűtött rozéval kínáljuk.

 

 

Jó étvágyat.

 

 

Tengeri hal joghurtos salátával.

Hozzávalók

– 1 nagy fej saláta,
– 2 db póréhagyma,
– 10 dkg szójacsíra,
– 3-4 szelet fehér húsú tengeri hal,
– 2 dl joghurt,
– 1 citrom,
– olívaolaj, só, bors.


Elkészítés



A szeletekre vágott halat locsoljuk meg a citrom kifacsart levével, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk néhány percig. (Grillezhetjük is, fóliában gyorsan megpuhul.)

Közben a megtisztított póréhagymát karikázzuk fel, szórjuk a párolódó halhoz. A megmosott salátát csepegtessük le, tépkedjük darabokra. Rendezzük el a tálon, adagoljuk hozzá a párolt halat, és a póréhagymát. Locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ismét. A joghurtot ízesítsük a maradék citromlével, majd csepegtessük a saláta tetejére. Díszítsük a citrom reszelt héjával, és néhány szál póréhagymalevéllel.

 

 

Jó étvágyat.

 

 

 

 


Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen