‘Egytálételek’ kategória archívum

Gulyásleves

 

HOZZÁVALÓK:

50 dkg marhahús
15 dkg vöröshagyma
1 kg tisztított burgonya
25 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
6 dkg zsír
2 dkg pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
köménymag

csipetke

 

ELKÉSZÍTÉS:

A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron, majd szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, s engedd fel 2-3 evőkanálnyi vízzel. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apró húst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst – kevés vizet hozzáadva – rövid lében párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát és köményt. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a karikákra vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli is megpuhul. Az utolsó néhány percre vesd bele a csipetkét, hogy az is puhára főjön. 

Jó étvágyat.

http://bvkati.extra.hu

http://bvkati.blog.extra.hu

http://sztankayistván.lap.hu

http://harang.lap.hu

http://1949.lap.hu

Babgulyás

HOZZÁVALÓK:
1 kg nagy szemű bab
1 füstölt csülök (kb. 1 kg)
50 dkg disznócomb
50 marhalábszár
2 nagy fej hagyma pirospaprika majoránna (púpos kávéskanál)
1 nagy tubus gulyáskrém

ELKÉSZÍTÉS:

A babot előző este áztassuk be. Vágjuk kockára a húsokat. Kuktába tegyük bele a felvágott füstölt csülköt, marhahúst, az apró kockára vágott hagymát és a két púpos kanál pirospaprikát a majoránnával. Ezután öntsük fel vízzel, hogy bőven ellepje.

 

Főzzük forrás után fél órát, majd tegyük bele a kockára vágott disznóhúst és a babot. Ízlés szerint sózzuk. Miután megpuhult minden adjuk hozzá a gulyáskrémet és azzal is forraljuk még egy pár percet. Tehetünk bele csipetkét is, vagy kenyérrel is fogyaszthatjuk.

 

 

 

Jó étvágyat.

Banános birkaragu rizskoszorúval.

HOZZÁVALÓK:

20 dkg hosszú szemű rizs
70 dkg kockára vágott birkahús
2 evőkanál olaj
7,5 dkg vaj
5-5 dkg fenyőmag és cérnametélt
4 nagy banán
40 dkg paradicsom
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi őrölt fahéj és reszelt szerecsendió
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

A húst az olaj és 2,5 dkg vaj keverékében aranyszínűre pirítjuk, majd sóval, borssal megszórjuk, és kivesszük az edényből. A zsiradékban világosra pirítjuk az apróra tördelt cérnametéltet és a fenyőmagot, majd ezt is kivesszük. A banánokat meghámozzuk, és 3 cm vastagon felkarikázzuk. A húskockákat visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a meghámozott és összezúzott paradicsomot, a banánkarikákat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedjük, és kis lángon puhára főzzük. Közben a rizst háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük. A főzés vége előtt 5 perccel belekeverjük a cérnametéltet. Amikor kész, hozzáadjuk a fenyőmagot, a maradék vajat, és kis lángon összemelegítjük. A kész rizst lyukas közepű formába simítjuk, tálra borítjuk, középre halmozzuk a ragut. A petrezselyemmel körítjük, a maradék szószt külön kínáljuk mellé.

 

 

 

 

Jó étvágyat. 

Háromszéki ételek.

Háromszéki juhtúrós kukoricagombóc:

Hozzávalók:

 

30 dkg juhtúró,

4 db tojás,

30 dkg kukoricaliszt,

10 dkg zsemlemorzsa,

8 dkg vaj,

2 dl tejföl,

ételízesítő

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

Az áttört juhtúrót habosra keverjük a tojások sárgájával és a vajjal. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricalisztet, végül a tojásfehérje keményre vert habját. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és a Delikát ételízesítős vízben kifőzzük. A morzsából vajjal pirított zsemlemorzsát készítünk, tálaláshoz ezzel vonjuk be a gombócokat, majd tejföllel leöntve azonnal tálaljuk. A kukoricagombócot elkészíthetjük zsemlemorzsa nélkül is, ekkor 10-12 dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, és ropogósra sütünk. A tejföllel leöntött gombócok tetejére szórjuk a szalonnapörcöt.

 

 

Háromszéki káposztás hús:

Hozzávalók:

 

8 kis (féltenyérnyi) szelet comb,

8 savanyított káposztalevél,

nagyobb fej vöröshagyma,

2 nagyobb savanykás alma,

1 gerezd fokhagyma,

1 teáskanál pirospaprika (csípős is lehet),

1 mokkáskanál csombor,

4 dl tejföl,

törött fekete bors, só.

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

A hússzeleteket kalapáccsal kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal, majd mindegyiket külön-külön egy-egy káposztalevélbe csomagoljuk. A csomagokat tűzálló tálra, egymás mellé helyezzük, köré rakjuk a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre szeletelt almát, megszórjuk a tisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymával, a csomborral, a szétzúzott fokhagymával, azután leöntjük a megsózott és pirospaprikával elkevert tejföllel. 1 dl vizet még aláöntünk, majd a tálat alufóliával befedve, előmelegített forró sütőben 70 percig sütjük. Kukoricás galuskával körítjük, de sós vízben főtt burgonyával is jó.

 

 

 

Háromszéki kelkáposzta-főzelék

Hozzávalók: 

 

2 fej kelkáposzta,

1 dl olaj vagy 10 dkg vaj,

kevés fehérbor,

3 szem pityóka (burgonya),

1 kávéskanál köménymag,

só,

4 szál zöldhagyma

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

Két fej kelkáposztát apróra vagdalunk, és az olajban vagy a vajban megpároljuk. Beletesszük a felvágott zöldhagymát is. Amikor félig megpuhult, 3 darab, hosszában felhasított pityókát adunk hozzá, és az egészet együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. A köménymagot fehérborban felfőzzük, és felengedjük vele a kelkáposztát.

 

Jó tudni! A bátrabb háziasszony ma már nem a burgonyát áztatja be fehérborba, hanem két evőkanállal a főzelékhez ad.

Természetesen nem szabad túladagolni, mert akkor az étel elveszti a jellegzetes ízét. Az igazán ínyencek bor helyett (vagy, mellett) kevés tejszínt is kevernek bele. Ettől sokkal lágyabb és krémesebb lesz.

 

 

gyermekek15.jpg

Jó étvágyat.


 

Fűszeres sajtos egytál.

HOZZÁVALÓK:

4 burgonya
40 dkg sonka
60 dkg sajt
őrölt bors

A hagymás krémhez


6 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
1 kakukkfűág
1 babérlevél
3 dl barna sör
2 evőkanál almaecet
2 evőkanál almaszörp

ELKÉSZÍTÉS:

A burgonyát megmossuk, sós vízben megfőzzük. A krémhez a hagymát felkockázzuk, és a vajban megpároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, kakukkfűvel megszórjuk, beletesszük a babérlevelet, és ráöntjük a sört. 30 percig főzzük. A kakukkfüvet és a babért kivesszük, a tűzről levett hagymához adjuk az ecetet és a szirupot. A sonkát felszeleteljük. A sajtot fél cm vastag szeletekre vágjuk. A burgonyákat kettévágjuk, közepüket kivájjuk, és a hagymás krémmel megtöltjük. A sajtot megolvasztjuk. A tányérokra osztjuk a burgonyákat, a sonkával körítjük, és mellétesszük a sajtot.

 

 

Jó étvágyat.

 

Babos sertésragu.

HOZZÁVALÓK:

50 dkg szárazbab
60 dkg sertéscomb
zöldségleves
fél dl olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 csípős zöldpaprika
1 piros színű paprika
3 szál friss zellerlevél
őrölt kömény
só, őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

Az előző este beáztatott babot bő zöldséglevesben főzzük puhára, majd szűrjük le. A forró olajban futtassuk meg az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd a kockákra vágott húst, és süssük fehéredésig. Ezután fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, majd öntsünk alá két deci vizet. Fedővel letakarva, közepes tűzön pároljuk meg a húst háromnegyedig. Ha túlságosan elpárolgott a szaftja, vízzel pótoljuk, majd adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott paprikákat, a felaprított zellerlevelet és a főtt babot. Az egészet lazán keverjük össze, és közepes tűzön, fedő nélkül főzzük készre. Amikor elkészült, szedjük tányérokra, és forrón kínáljuk.

 

 

 

 

Jó étvágyat. 

 Bográcsos szalonnás burgonya.

HOZZÁVALÓK:

25 dkg húsos füstölt szalonna
1,4 kg tisztított burgonya
3 zöldpaprika
3 paradicsom
1 csokor petrezselyem
1,5 dl száraz vörösbor
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél dl olaj
só, őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

Bográcsban, a forró olajban kicsit pirítsuk meg a vékony csíkokra vágott szalonnát, majd az apróra vágott hagymát, végül a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a cikkekre darabolt burgonyát, sózzuk, borsozzuk meg, locsoljuk meg a borral, és annyi vizet öntsünk rá, hogy jó félig ellepje. Fedővel letakarva, magas tűzön félig főzzük meg, majd szórjuk rá a karikákra szeletelt paprikát, a cikkekre vágott paradicsomot, és szórjuk meg petrezselyemmel. Lazán forgassuk össze, ízesítsük sóval, borssal, majd lassú tűzön főzzük készre, és forrón tálaljuk.

 

Jó étvágyat.

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen