Közeledik a Karácsony. Keresgetek a netten. Jézus születéséről szeretnék még több dolgot olvasni. Keresgetés közben rátaláltam egy idézetre, amit már oly régen hallottam. Erről is gyerekkorom jut eszembe, mint általában. Nekem szinte minden esemény, gyerekkoromat idézi fel. Nálam minden összefonódik a kezdetekkel, valaminek a kapcsán. Az idézet így szól:

?Boldogok, akik meglátják a diófában a

bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és

mindháromban a diófát, mert azok

látnak is, nemcsak néznek.?
Gyökössy Endre 

Engem is bölcsőben ringattak, mint akkor általában minden csecsemőt. Igaz, nem volt ilyen cicomás, mint ami itt a képen van, de a papó (nagyapa) által összeeszkábált is megtette. Igyekezett szépen összeszegezni diófa lécekből. Később mamám (nagymama) elmesélte, hogy milyen szeretettel és odafigyeléssel szegezgette nekem papó a bölcsőmet. Nagyon vigyázott rá, hogy sima legyen, jól meggyalulta, hogy fel ne sértse valamely testrészem. Arra is nagyon odafigyelt, hogy a szegek is jól be legyenek ütve, nehogy sérülést okozzanak. Addig nagymamám megtépte a libákat, friss liba tollból kispárnát és kis dunyhát készített nekem. A párna és a dunyha szélét körbehorgolta rózsaszín fonállal. A bölcsőbe szalmát tettek, arra mamám által font és szőtt lepedőt. Ebbe a bölcsőbe fektettek engem.  Később, mikor már megértettem, mamám elmesélte, hogy ez volt az én fekhelyem. Ha  sírtam belefektettek, és ringattak. Ha nagyon sok volt a munka a konyhában,(pitvar) és nem ért rá mamám ölbe venni, akkor egy zsineget kötött a bölcső lábára, meg a sajátjára, és főzés, vagy mosás közben  úgy ringatott. Akkor nem volt mosógép, kivájt fateknőben, mosószappannal mostak. Még a mosószappant is ők főzték, disznóöléskor. Így kerültem én életemben először kapcsolatba a diófával.

 

Második  igazi találkozásom a diófával akkor volt, mikor nagyapám kecskelábú asztalt készített, hozzá karos ládát ás lócát csinált. Akkor is gondosan meggyalulta a diófa deszkákat, és szépen összeszegezte a lapokat. Napok alatt elkészül az új bútorunk a pitvarba. (konyha) Mikor először mellé ültem egy ebédkor, simogattam becézgettem, hogy milyen gyönyörű asztalka, meg padocska. Volt ebben kis hátsó szándék is, mert kaján mosolyomra papó felfigyelt. Na mond Katica, mi ez a nagy hízelgés, mit szeretnél? Mert, hogy szeretnél valamit, azt látom. Akkor már a nagyapámat is becézgettem. Papócskám én  úgy,  de úgy  szeretném, ha  papó összeszegelne a maradék diófából egy kisszéket nekem. Kisszékre már nem jutott, de egy sámlira igen. Ennyi anyag maradt meg a diófából. Örültem én annak is, nagyon is örültem, és kérve-kértem papót, hogy még ma készítse el. Ma már nem, mert késő van, de holnap megcsinálom neked. Mit ad Isten, reggel, mikor felébredtem, és le akartam lépni az ágyról, hát mi akadt a lábam elé? A papó által éjjel, vagy hajnalban elkészített sámli. Mert, ha papó megígért valamit, azt be is tartotta. 

Később, mikor már nyiladozott az értelmem, egyre többet kérdezgettem mamámat, hogy miért halnak meg az emberek? Ez azért foglalkoztatott nagyon, mert a faluban meghalt egy gyerek  és  mikor megtudta az édesanyja, összeesett és abban a pillanatban ő is meghalt. A mi kis falunkban nem volt ravatalozó. A halottakat a tiszta szobában ravatalozták fel. A tiszteletes a ház udvarán búcsúztatta el a hozzátartozóktól, meg a falutól.

Aztán a falú apraja-nagyja kikísérte a temetőbe a halottat, és ott eltemették. A diófa koporsót a legközelebbi fiatal, de erős hozzátartozók vitték a vállukon. Én akkor azt gondoltam, hogy most eltemetjük, aztán később hazajön és megy az élet tovább. Mikor már pár napig nem jött haza akit eltemettek, egyre jobban kezdtem félni, hogy miért nem jön haza a halott. Egyre többször és egyre erőszakosabban kérdeztem a mamámat. Mamám, még mindég nem jött haza a halott a temetőből. Mamám mint oly sokszor, most is azt mondta. Katica, egyszer mindennek eljön az ideje. Majd feltámadáskor megjön. De mikor lesz feltámadás, meg hogy hogyan tud levegőt venni olyan mélyen, meg, hogyan tud kimászni olyan sok föld alól? Nagymamám a térdére ültetett és magyarázni kezdett. Tudod kis Katicám, az  Isten mindent elrendez. Aki már elment, annak nem fáj semmi. Ott a mennyben vidám és boldog az élet, nyugalom van, és mindenki szereti egymást. Hát ezt még jobban nem értettem. De mamám, perlekedtem: itt is szép az élet, itt is jók az emberek, és itt is szeretnek. Igen igazad van, mondta mamám, de ott mégis másabb, békésebb. Ne foglalkozzál a halállal, az még sokára jön el érted. Mivel látta mamám, hogy nem értem, meg észrevette, hogy meg vagyok ijedve, így viccelődni kezdett velem, amit viszont én komolyan el is hittem. Katica:- kitolunk a halállal. A mai nap egy papírra kiírjuk, hogy majd holnap. Ezt kiragasszuk a bejárati ajtóra. Mikor jön a halál, ezt elolvassa  és elmegy. Ez minden nap így fog történni, míg csak meg nem öregszel. Felcsillant a szemem, örültem, hogy nem találkozom össze a halállal. Rohantam az udvarra papóhoz és torkom szakadtából kiabáltam. Papó, papó, nem halunk meg! Mamámmal kitaláltuk, hogy kell becsapni a halált. Hát ha kitaláltátok, akkor az úgy is lesz, mondta az én nagyapám. Akkor soha többé nem kell félned, mindent okosan elrendeztetek mamáddal. Megnyugodtam jó sokáig, el is felejtettem a dolgot, mígnem aztán megtörtént a nagy bánat. Az én drága jó nagyapám meghalt. Akkor 8 éves voltam, és már tudtam, hogy a temetőből a halottak nem jönnek vissza. Akkor éreztem életemben először, hogy milyen fájdalom  elveszíteni szeretteinket.

Ma már sok mindent megértek és belátom, hogy ez az élet rendje. Születünk és meghalunk. Nem keresem a miérteket. Felkészültem az útra. Ha mennem kell, megyek. Csupán azt remélem, pár ember életében nyomot hagyok, és míg ők emlékeznek rám, addig az emlékem élni fog. Én hiszek a halál utáni életben. Így nincs mitől félnem.

Halál után új élet születik és ez így van rendjén. Most ünnepeljük Jézus születését Karácsonykor. Ezért érezzük magunkat vidám boldogságban szeretteink között.

 

 Karácsony.

karacsony_112.jpg   

 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen