Férjemmel beszélgetünk a szobában. Sok minden szóba kerül. Nincs is semmi gond, repül az idő. Egyre több téma terítékre kerül. Mostanában miben is különböznek a vélemények az országban, baráti társaságban, családban, Isten bocsásd, a házastársak között is? Miben, mint a napi politikában. Most pont ez a beszédtéma. Sok mindenben egyetértünk, de most nem. Mikor kifogytam az érveimből, én bizony bevágtam a durcát, és úgy kezdtem viselkedni, mint aki komolyan megsértődött.

Ennek úgy szoktam jelét adni, hogy bevonulok a „bosziszobámba”, és ezzel lezárom a témát, nem szeretném ha vitába torkollna beszélgetésünk. Ezt a szobát azért neveztük el viccesen „bosziszobának”, mert itt csak én vagyok, itt intézem a saját munkámat. A férjem szobája, aminek még nincs egy találó, vicces neve (hamarosan keresünk rá egy jelzőt) a folyosó másik oldalán van, pont az enyémmel szemben. Ahogy leülök a számítógépem elé ismét eszembe jut gyerekkorom, mikor papó és mamám egy vita után kibékültek. Így nem a munkámra koncentrálok, hanem eldöntöm, ezt most azonnal le kell írnom. Mikor kész leszek vele, akkor már elpárolog haragom. Hozzá is kezdek.


Arra tisztán emlékszem, hogy tavaszi, szép napsütéses idő volt. A nap már lemenőben.  Mi hárman, mamám, papó és én álltunk az udvaron. Papó megszólalt: – Julcsa én holnap kimegyek a határba, elvetem a magot, már itt az ideje, meg pár nap múlva  esni fog, hamarabb fog kicsírázni.

Mamám az „asszonyok okoskodásával” gyorsan ellent mondott. – Minek mennél te holnap vetni, mikor holnap szél lesz? Nem látod milyen veres (vörös) az ég alja, holnap szél lesz. Azt a kevéske magot nem engedem, hogy szélnek- ereszd, akkor mi marad a földben? A felét elfúja a szél, kevés kerül a fődbe. (földbe) . Lesz még arra idő, nem késtél még el vele, meg eső is lesz később is.

Szó- szót követett az én mamám meg papóm szép csendben összeszólalkoztak. Ilyenkor mindig az történt, hogy mamám haragudott meg és nem szólt papóhoz.

 

A kicsi kis vitájukból észrevettem, hogy „nagy a baj”.  Ő hiába próbált békülni, mamám nem szólt hozzá. Na, most mi lesz, – gondoltam magamban? Hol az egyikhez simultam, hol a másikhoz, próbáltam igazságot osztani a kicsi gyerekek módján.

Papó kiment a konyhából, én a szemem sarkából figyeltem hova megy? Intett a fejével. Rögtön megértettem, ez azt jelenti menjek utána. Kisomfordáltam a pitvarból, (konyha) úgy akartam, hogy mamám ne vegye észre, de sajnos észrevette. Utánam szólt, – na mész már a nagyapád után, hízelegni neki. Mamám hízelgek én mindkettőjüknek, csak szóljanak már egymáshoz.

Észrevettem, hogy papó a kezével int, hogy menjek már. Mikor kimentem az udvarra papó azt mondta: Figyelj Katica, mit fogok most csinálni, de ne szólj semmit csak figyelj! Menj vissza mamádhoz a pitvarba, mindjárt megyek én is. Be is mentem, papó nemsokára utánam jött.

Bement a hátsó szobába, ahol aludtunk, mert az első szoba, (tisztaszoba) vendégek érkezésére volt fenntartva. A hátsó szobában volt az ágyunk, az asztal székekkel, a kredenc, egy fali tükör, meg a karosláda. Abban csak háziszőttesek voltak. (lepedő, pokróc, konyharuha, meg ilyesmi) A karosládából papó elővett egy szép, nagymamám által szőtt rongypokrócot, leterítette a földre, mert akkor még csak földesek voltak a szobák a falusi házakban.

A leterített pokrócra elkezdte kirakni a karosládában lévő holmit. Mamám tűrte, amíg csak tűrhette. Egyszer csak megszólalt. – Jani…………..mit keresel? Nagyapám megszólalt: ………..- keresem a hangodat, de jó, megtaláltam! Egymásra néztek és elnevették magukat. Én is boldogan nevettem. Most már mamám és papó kibékültek, szent a béke. Ujjongtam, átöleltem a lábukat, mert csak addig értem fel, mivel akkor már álltak. Ők lehajoltak hozzám, átöleltük egymást és szinte egyszerre mondták. Katica neked nem kell félned semmitől, a felnőttek sem értenek mindig egyet, de a végére minden kialakul. Tudod mire tanítunk, ha te is duzzogsz! „Soha ne menjen le a nap a te haragoddal” Mi sem feküdtünk volna le haraggal.

Épp csak befejeztem az emlékeim leírását, beszól a férjem, -Katika most főztem le a kávét kérsz? Hozzam be vagy kijössz az étkezőbe? Köszönöm kérek, válaszoltam és mentem az étkezőbe egy közös kávézásra és egy másik beszélgetésre.

Hozzászólások

hozzászólás

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen