Volt a konyhában egy kemencénk. Most így írom, hogy mindenki értse, de nálunk a konyhát pitvarnak hívták. Azt csak kenyérsütés idején fűtöttük be. Egyébként az úgynevezett csikóspóron főztünk és sütöttünk.

Kenyeret általában a hét elején volt szokás sütni, hogy kitartson egy egész hétig. A mi kemencénkbe 5 kenyér, a vakaró, 2 hatalmas lángos és az én kis elmaradhatatlan tubum fért be. A tubu azt jelenti , kis galamb. Természetesen a tubu is kenyértésztából készült. Nagymamám, vagy nagynéném ügyesen megformázta, a csőre búzaszemből, a szeme kukoricaszemből volt. A kukoricát nálunk málénak hívták.

A lángost és az én kis tubumat hamar kivették a kemencéből, hogy meg ne égjen, mert az hamar megsült. A kenyér az kb. 4-5 kg. volt darabonként. Annak a sütéséhez sokkal hosszabb idő kellett.

Én ott tébláboltam a felnőttek között és izgatottan vártam, hogy a kis tubum megsüljön és kivegyék a kemencéből. Számtalanszor megkérdeztem; „mamám” mikor sül már meg a kicsi tubukám”? A nagymamám, mikor valami miatt türelmetlenkedtem, mindig azt mondta: Katica, legyél türelmes, mindennek eljön a maga ideje. Mondanom sem kell, ettől én nem lettem türelmesebb. Végre, megkaptam a forró, frissensült, kenyérillatú tubmat. Mit sem törődve a baktériumokkal, esetleges vírusokkal, elég sokáig gyönyörködtem benne, játszadoztam vele. Jelképesen etetgettem, babusgattam, mint egy igazi élő galambot. Miután megéheztem, megettem a kis tubumat. Olyan finom házikenyérből készült kis tubut soha nem ettem többé, mint gyerekkoromban.

 

 

Nagy László: Adjon az Isten

 

Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra
hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet –
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.

 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen