‘Fagyosszentek’ kategória archívum

Egy kalendáriumi regula szerint:

„Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a

fagyosszentek,

Hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek

kentek!”

A meteorológiai megfigyelések elemzései bebizonyították, hogy a fagyosszentekre vonatkozó néphit nem légből kapott állítás. Alapja, hogy május elején nagy a valószínűsége a sarki hideg légtömegek betörésének, az ezzel járó derült időnek és az éjszakai lehűlésnek. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múlt tapasztalatai alapján többször fordul elő erős lehűlés, mint az időszak előtt vagy után.

 

Borús Rózsa utal arra, miért ruházta fel ilyen szereppel a három szentet a néphagyomány:

?Pongrác kánikulában, subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig, agyoncsipkedték a szúnyogok. Ezért haragszanak ránk, emberekre, s évről évre visszatérnek, hogy bosszantsanak bennünket.?

 

 

Szervác és Pongrác alakjához időjárás-jósláson kívül életükről, legendáikról kevesen tudnak részleteket. Pedig mindketten kitüntetett alakjai a szentek körének!

A naptárban első helyen álló Pongrác ? aki a néphit szerint a vetést védi a fagy ellen ? a Diocletianus-féle keresztényüldözések vértanúja volt a IV. században. Római sírjánál a hamis eskü elleni bizonyítási eljárásokat folytattak le.
Másnap, május 13-án Szervácra emlékezik a katolikus egyház, aki életében leginkább egyházbölcseleti tevékenységével vált ismertté. Legendái azonban igen ?kalandosak?: állítólag egy alkalommal Attila ejtette őt foglyul, s a rabságban egy sas őrizte Szervác álmát.

A májusi fagyok utolsó napja május 25-e, Orbán napja. A szőlősgazdák nem Orbán miatt rettegnek, hanem azért mert az e napi fagyok tönkretehetik akár az egész év munkáját is. Hívő ember ilyenkor védelemért folyamodott: kápolnát emelt, fogadalmi szobrot állított Szent Orbánnak a pincéknél, vagy a szőlőhegyen, és körmenettel tisztelték meg a védelmező szentet

 

 

 

 

A fagyos szentek jelenségével Magyarországon részletesen Hegyfoky Kabos foglalkozott, kinek A május havi meteorológiai viszonyok Magyarországon című munkája 1886. jelent meg a Természettudományi Társulat megbízásából.

Népi hagyomány, vagy pedig meteorológiai zűrzavar, nekünk szerintem teljesen mindegy, hideg van, fázunk, és persze uborkát, babot és paradicsomot többnyire majd fagyos szentek elmúltával ültessünk és a palántákkal is várjunk még.

 

 


Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen