‘Sütemények’ kategória archívum

Sajtos kifli

Hozzávalók:

 

 2 dl tej

2 kávéskanál cukor

5 dkg élesztő

l cs. ráma margarin

l evőkanál só

70 dkg liszt

l dl. étolaj

l pohár kefir

2 db tojás

 

Elkészítés:

  A tejet a  kávéskanál cukorral megmelegítjük, és egy csomag élesztőt felfuttatunk benne. A ráma margarint  a  finom sóval habosra keverjük  és félretesszük. A liszttel, az  étolajjal, a pohár kefirrel, a  tojással és az élesztős tejjel tésztát gyúrunk.

9 részre osztjuk.

Az első adag tésztát kör alakúra vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a sóval habosra kevert margarinnal, majd a második kerekre nyújtott tésztát rásimítjuk, ezt is megkenjük sós margarinnal, majd a harmadik kinyújtott korongot rásimítjuk, ezt már nem kenjük meg.

Derejevágóval felszeleteljük 16 tortacikkre és egyenként a szélesebb felétől kezdve feltekerjük a torta cikkeket kis croasszan formára. Sütőlemezre rakjuk távol egymástól, mert megnőnek. Egy ilyen adagot egy 30×40 cm lemezre tedd és hagyd megkelni kb félóra.Közben a második és 3 cipót ugyanígy elkészíted és egy másik ekkora sütőlemezre teszed, majd a 3. cipócskát ugyanígy elkészíted. 30 percig meleg helyen pihentetjük. Sütés előtt tojással megkened és reszelt sajtból kis halmokat raksz minden darabra. Ebből az adagból 48 db süti lesz.

Nagyon finom!

A sütés közepes erősségű hőmérsékleten.

 

Jó étvágyat.

 

gyumolcs_szobraszat_077.j

 

 

 

Bogyós muffin

Hozzávalók:

 

100 g kockamargarin vagy vaj,  megpuhítva
1 ? dl cukor
4 tojás
1 teáskanál vaníliás cukor
5 dl finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 dl tej
Töltelék: 2 dl friss bogyós gyümölcs

 

Elkészítése:

Keverjük habosra a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, mindegyik után alaposan verjük fel a keveréket. Keverjük hozzá a vaníliás cukrot.

Keverjük össze a lisztet és a sütőport, majd a tejjel együtt adjuk a tészta másik feléhez. Kanalazzuk a tésztát a muffin forma mélyedéseibe, vagy papír sütőkosárkákba. Tegyünk néhány szem gyümölcsöt mindegyik muffin közepébe. Süssük a sütő középső rácsán 15-20 percig. Majd hagyjuk kihűlni.

gyumolcs_szobraszat_114.j

Szedres gyümölcskocka 

Hozzávalók:

A tésztához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
1 sütőpor

A krémhez:
2 eperízű pudingpor
1 l tej
Szeder
30 dkg cukor
3 vaníliaízű pudingpor
7 dl szénsavas narancsos üdítő

 

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgáját kikeverjük 6 evőkanál cukorral. A tojásfehérjét a maradék 1 evőkanál cukorral habosra keverjük. A sütőport elkeverjük a liszttel, majd az egészet óvatosan összevegyítjük, és kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütjük. Míg hűl, 2 eperízű pudingporból és 1 liter tejből sűrű krémet főzünk.

Ha kihűlt, rákenjük a piskótára. Utána tetszés szerint gyümölcsöt rakunk rá, jelesül szedret. Ezután 3 vaníliaízű pudingport 30 dkg cukorral elvegyítünk, és 7 dl szénszavas narancsos üdítővel apránként simára keverünk. Feltesszük főni, és állandóan keverve hagyjuk sűrűre összeállni, majd még melegen rásimítjuk a gyümölcsre. Dermedésig várunk, aztán tejszínhabbal, mentalevéllel díszítve szeleteljük.

 

gyumolcs_szobraszat_109.j

 

 

 

Habos meggyes sütemény

                         

Hozzávalók: 

             

25 dkg liszt
4 tojás
2 dkg élesztő
10 kanál tej
10 dkg vaj
5 kockacukor
? kg meggy
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg porcukor
Zsír a kenéshez
Fahéjas porcukor

 

Elkészítése:

Az élesztőt a tejjel és a kockacukorral felfuttatjuk, és együtt a lisztből, a tojássárgájából, vajból galuskatésztát készítünk. Kizsírozott tepsibe kenjük, rárakjuk a kimagozott és lecsöpögtetett meggyet, majd két csomag vaníliás cukrot szórunk rá. A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, rákenjük a meggyre. Egy óra hosszat kelni hagyjuk, csak azután sütjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 30-40 percig sütjük. A tepsiből szeleteljük, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

 

gyumolcs_szobraszat_112.j

 

 

Gyors csokoládétorta

sütés nélkül

Hozzávalók

– 1 csomag babapiskóta
– 2 csomag csokoládés Aranka krémpor
– 1 csomag tejszínhabpor
– 1 csomag habfixáló
– csokoládé darabok
– tej és rum

Elkészítés

A babapiskótákat egy kevés rummal elkevert tejbe áztatjuk. Egy kerek kapcsos tortaformát kivizezünk, és kirakjuk az ázott babapiskótákkal.


Fél liter tejjel elkeverjük az Aranka krémporokat, majd az előzőleg felvert tejszínhabport, és a habfixálót is hozzákeverjük. A massza felét ráöntjük a lerakott babapiskótákra, majd még egy réteg áztatott babapiskótát rakunk a tetejére, és a maradék krémet is rásimítjuk.


A tetejét csokoládé darabokkal díszítjük. Önthetünk rá egy kis vanília krémet, vagy pudingot, amelytől sokkal gusztusosabb lesz az édesség. Hűtőbe helyezve másnap lesz szeletelhető és fogyasztható.

gyumolcs_szobraszat_113.j

 Almatorta sütés nélkül 

Hozzávalók                    
– 1 kg alma
– 1 kg babapiskóta
– 2 csomag pudingpor
– 5 dl víz
– cukor ízlés szerint
– fahéj
– citromlé

Elkészítés


Egy kapcsos tortaformát jó szorosan kirakunk babapiskótával. Az almát lereszeljük, és puhára pároljuk. Közben a pudingporokat elkeverjük 2,5 dl vízzel, és a megpuhult almára öntjük, majd teljes sűrűsödésig főzzük. Ízlés szerint cukrot adunk hozzá, fahéjjal és egy kevés citromlével ízesítjük. Alaposan összekeverjük, és a felét még melegen a piskótára öntjük.


Újabb piskótasort helyezünk rá, a tetejére pedig ráöntjük az almás massza másik felét. Szépen elsimítjuk a krémréteget, és betesszük a hűtőbe, hogy alaposan megköthessen. Legalább 6 órára van szüksége ahhoz, hogy ki lehessen venni a tortaformából, és szelelni lehessen. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel. Ezáltal egy igazán mutatós, ám egyszerűen elkészíthető tortánk lesz. 

 

 

 gyumolcs_szobraszat_120.j

 

 

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

? 60 dkg liszt, ? 5 dkg élesztő

? 200 ml 35 fokra melegített tej ,

? 5 dkg cukor

? 1 tojás , ? 1/4 teáskanál kardamom

? 1/2 vaníliarúd ,

? 1/2 teáskanál reszelt citromhéj

? 1/2 teáskanál só , ? 27,5 dkg puha vaj

? 15 dkg mazsola , ? 5 dkg tört mandula

? 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj

? 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj

? 2 evőkanál rum

? 2 csomag vaníliacukor

Elkészítése:

 

A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.

 

Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott

citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal.

Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába.

15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20

cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit

benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk.

20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A

gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal

bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Küldte Czégényné Piroska

 

Jó étvágyat.

 

 

Cseresznyés-csokis meglepetés   Hozzávalók:

? 25 szem cseresznyebefőtt

? 25 dkg étcsokoládé

? 12,5 dkg vaj

? 3 dl tej

? 1 evőkanál kakaó

? 1 evőkanál kukoricaliszt

? 1 kávéskanál vaníliaaroma

? 2 tojássárgája

? 5 dkg cukor

? olaj

Elkészítése:

A befőttet lecsöpögtetjük, levét tálba öntjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott vajat. A tejet, a kakaót és a vaníliaaromát habosra keverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Egy másik lábasban a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként hozzáadjuk a kakaós tejet. A kukoricalisztet kevés vízben feloldjuk, majd sűrűre főzzük, belekeverjük a csokis krémet, a befőtt levét, és az egészet sima krémmé dolgozzuk. Kihűtjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Egyharmadát olajjal kikent, téglalap alakú formába öntjük, és a tetejét elsimítjuk. Befőttel megszórjuk, újra csokikrémet kenünk rá, cseresznyét szórunk a tetejére, és ezt még egyszer ismételjük. A tetejére kevés hideg vizet simítunk, hogy fényes legyen. 24 órára hűtőbe tesszük. Másnap óvatosan tálra borítjuk, és szeletekre vágva kínáljuk. Vaníliakrémet kínálhatunk mellé. 

Küldte Czégényné Piroska

 

 

Jó étvágyat.

 

 Mézeskalács 

Hozzávalók:

1 kg Liszt
50 dkg Méz
30 dkg Porcukor
2 e.k.Barack lekvár
4 Tojás sárgája /fehérje jó a díszítéshez/
2 dkg szalakáli 2 e.k.tejben feloldva
1 kávés.k.Szódapor
1-1- dkg ánizs,szegfűszeg,fahéj,csipetnyi szerecsendió virágszirom./porcukorral ledarálni/
2 cs. vanilia cukor
1 citrom,1 narancs héja lereszelve
20 dkg Rama margarin

Elkészítés:

Össze gyúrni.1-2 napig hűtőben pihentetni.Próba sütésnél ha szétterűl szügség szerint lisztet adni hozzá.Kb:1/2 cm vastagra kinyújtani.Kb:6-8 gáztepsivel lesz.
Cukormáz diszítéshez:1 tojás fehérje,10 dkg porcukor,2 kanál citromlé.Habosra keverni.


Balogh Regina Mária receptje

gyumolcs_szobraszat_104.j

Jó étvágyat

 

Mandulás adventi csillag

Hozzávalók

– 15 dkg vaj,
– 4 tojás,
– 15 dkg cukor,
– 14 dkg liszt,
– 2 csapott kávéskanál sütőpor,
– 1 csapott mokkáskanál fahéj,
– szegfűszeg,
– gyömbér,
– kardamommag,
– 1 csomag csokoládé-pudingpor,
– 5 dkg mandula.

Elkészítés

Először készítsük el a tölteléket. Ehhez a mandulát keverjük össze a cukorral (vagy 2 kanál folyékony édesítőszerrel), majd a tojással és a rummal. A tésztához a vajat habosítsuk meg habverővel. Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral vagy az édesítőszerrel és 2 evőkanál forró vízzel. A kikevert vajat, a sütőport, a lisztet, a fűszereket, valamint az őrölt mandulát, a pudingport (folytonos keverés mellett) a tojásos masszába öntjük.


Habverővel gyorsan összedolgozzuk. Egy csillag alakú sütőformát kizsírozunk, kilisztezünk. Beletöltjük a massza felét, elsimítjuk, rátesszük a tölteléket, majd a massza másik felét, elsimítva. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 60-65 percig sütjük. díszítésként kandírozott gyümölcsöt rakhatunk köré, esetleg a havas hatásért megszórhatjuk kókuszreszelékkel és porcukorral a tetejét.

 

karacsony_135.jpg

 

Jó étvágyat.

 

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen