Háromszéki ételek.

Háromszéki juhtúrós kukoricagombóc:

Hozzávalók:

 

30 dkg juhtúró,

4 db tojás,

30 dkg kukoricaliszt,

10 dkg zsemlemorzsa,

8 dkg vaj,

2 dl tejföl,

ételízesítő

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

Az áttört juhtúrót habosra keverjük a tojások sárgájával és a vajjal. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricalisztet, végül a tojásfehérje keményre vert habját. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és a Delikát ételízesítős vízben kifőzzük. A morzsából vajjal pirított zsemlemorzsát készítünk, tálaláshoz ezzel vonjuk be a gombócokat, majd tejföllel leöntve azonnal tálaljuk. A kukoricagombócot elkészíthetjük zsemlemorzsa nélkül is, ekkor 10-12 dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, és ropogósra sütünk. A tejföllel leöntött gombócok tetejére szórjuk a szalonnapörcöt.

 

 

Háromszéki káposztás hús:

Hozzávalók:

 

8 kis (féltenyérnyi) szelet comb,

8 savanyított káposztalevél,

nagyobb fej vöröshagyma,

2 nagyobb savanykás alma,

1 gerezd fokhagyma,

1 teáskanál pirospaprika (csípős is lehet),

1 mokkáskanál csombor,

4 dl tejföl,

törött fekete bors, só.

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

A hússzeleteket kalapáccsal kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal, majd mindegyiket külön-külön egy-egy káposztalevélbe csomagoljuk. A csomagokat tűzálló tálra, egymás mellé helyezzük, köré rakjuk a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre szeletelt almát, megszórjuk a tisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymával, a csomborral, a szétzúzott fokhagymával, azután leöntjük a megsózott és pirospaprikával elkevert tejföllel. 1 dl vizet még aláöntünk, majd a tálat alufóliával befedve, előmelegített forró sütőben 70 percig sütjük. Kukoricás galuskával körítjük, de sós vízben főtt burgonyával is jó.

 

 

 

Háromszéki kelkáposzta-főzelék

Hozzávalók: 

 

2 fej kelkáposzta,

1 dl olaj vagy 10 dkg vaj,

kevés fehérbor,

3 szem pityóka (burgonya),

1 kávéskanál köménymag,

só,

4 szál zöldhagyma

 

ELKÉSZÍTÉS:

 

Két fej kelkáposztát apróra vagdalunk, és az olajban vagy a vajban megpároljuk. Beletesszük a felvágott zöldhagymát is. Amikor félig megpuhult, 3 darab, hosszában felhasított pityókát adunk hozzá, és az egészet együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. A köménymagot fehérborban felfőzzük, és felengedjük vele a kelkáposztát.

 

Jó tudni! A bátrabb háziasszony ma már nem a burgonyát áztatja be fehérborba, hanem két evőkanállal a főzelékhez ad.

Természetesen nem szabad túladagolni, mert akkor az étel elveszti a jellegzetes ízét. Az igazán ínyencek bor helyett (vagy, mellett) kevés tejszínt is kevernek bele. Ettől sokkal lágyabb és krémesebb lesz.

 

 

gyermekek15.jpg

Jó étvágyat.


 

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások lezárva.

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen