Banános birkaragu rizskoszorúval.
HOZZÁVALÓK:
20 dkg hosszú szemű rizs
70 dkg kockára vágott birkahús
2 evőkanál olaj
7,5 dkg vaj
5-5 dkg fenyőmag és cérnametélt
4 nagy banán
40 dkg paradicsom
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi őrölt fahéj és reszelt szerecsendió
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A húst az olaj és 2,5 dkg vaj keverékében aranyszínűre pirítjuk, majd sóval, borssal megszórjuk, és kivesszük az edényből. A zsiradékban világosra pirítjuk az apróra tördelt cérnametéltet és a fenyőmagot, majd ezt is kivesszük. A banánokat meghámozzuk, és 3 cm vastagon felkarikázzuk. A húskockákat visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a meghámozott és összezúzott paradicsomot, a banánkarikákat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedjük, és kis lángon puhára főzzük. Közben a rizst háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük. A főzés vége előtt 5 perccel belekeverjük a cérnametéltet. Amikor kész, hozzáadjuk a fenyőmagot, a maradék vajat, és kis lángon összemelegítjük. A kész rizst lyukas közepű formába simítjuk, tálra borítjuk, középre halmozzuk a ragut. A petrezselyemmel körítjük, a maradék szószt külön kínáljuk mellé.
Jó étvágyat.