Különleges töltött hús
Hozzávalók
– 60-70 dkg soványabb dagadó
– 30 dkg főtt, füstölt tarja vagy sonka
– 1 dl tejföl
– 1 dl fűszeres paradicsomlé
– 5 dkg reszelt sajt
– só
– 1 egész tojás
– 1 evőkanál zsemlemorzsa
– 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
– 1 evőkanál reszelt torma
(üveges tormakrémet is használhatunk)
1. A dagadót jó alaposan megmossuk, majd előkészítjük a töltésre. A füstölt tarját vagy sonkát ledaráljuk, majd összekeverjük a habosra felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, sóval, borssal, zsemlemorzsával, és jól összedolgozzuk. A felszúrt húsba töltjük a masszát, ezután hústűvel összetűzzük. Kívülről bedörzsöljük sóval, borssal, majd alufóliába csomagoljuk és előmelegített forró sütőbe helyezzük. 10 percig a legerősebb, majd 50 percig közepes fokozaton sütjük. A fóliából kicsomagolva a tetejét szép pirosra pirítjuk.
2. Az elkészült húst szeletelés előtt 10 percig pihentessük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd lapos jénai tálba, egymás mellé tegyük a hússzeleteket úgy, hogy egyik se takarja le a másikat. A fóliában megmaradt pecsenyelevet keverjük össze a paradicsomlével, a maradék tejföllel, tormával, majd a húsokra kenjük. Végül megszórjuk reszelt sajttal, és aranysárga színűre sütjük.
Jó étvágyat.