Pulykacsíkok

vörösboros-mazsolás mártással.

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • só és frissen őrölt bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg puha vaj


A szószhoz:

  • 2 csokor újhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 dl víz
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 15 dkg mazsola
  • kb. ? kávéskanál frissen őrölt bors


A gastrique-hoz:

  • ? dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál balzsamecet

1. A szószhoz az újhagyma fehér szárát felkarikázzuk, és egy közepes méretű serpenyőben kevergetve megpároljuk a vajon. Hozzáadjuk a vörösbort, a vizet, a szójaszószt és a mazsolát, aztán az egészet mérsékelt tűzön, fedő nélkül, 20-25 percig csendes forrásban tartjuk.


2. Ezalatt haladunk tovább. A pulykamellfilét ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, és két egyenlő adagra osztjuk. A vaj felét és az olaj felét egy 30 cm átmérőjű, 6 cm magas peremű teflonserpenyőben összeolvasztjuk, megforrósítjuk, és mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt kevergetve aranybarnára sütjük benne az első adag pulykacsíkot. Ha kész, kiszedjük, félretesszük, aztán a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, és ugyanígy megsütjük benne a többi húst a maradék vajon-olajon. A végén egy-két darabot félbevágunk, és ellenőrizzük, rendesen átsültek-e, vagy kell-e még nekik egy kis idő.


3. A gastrique-hoz a vizet és a cukrot nagy lángon, kevergetve összemelegítjük egy pici, kb. 20 cm átmérőjű teflonserpenyőben. Miután a cukor feloldódott, további kevergetés nélkül megvárjuk, hogy a cukros vízből kb. 12 perc alatt sötét karamell legyen. Ekkor levesszük a tűzről, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük az ecetet: nagy sistergés a jutalom, a karamell megkeményedik. Most visszatesszük mérsékelt tűzre, és 2 percig még tovább kevergetjük, hogy felolvadjon.


4. A megfőtt mártáshoz hozzákeverjük az ecetes karamellt, turmixgépben összepépesítjük őket, és annyi frissen őrölt borsot adunk hozzá, amennyitől kellemesen csípős lesz a hatás. Tálalás előtt a mártást és a megsült pulykacsíkokat nagy lángon összemelegítjük a hússütéshez használt serpenyőben. Köretként tejszínnel, szerecsendióval dúsított krumplipürét adunk mellé.

 

 

Jó étvágyat.

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások lezárva.

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen