Húspástétom hidegen-melegen
Hozzávalók
– 15 dkg zsemlemorzsa,
– 2,5 dl tej,
– 1 vöröshagyma,
– 3 dkg vaj,
– 1 csomag petrezselyem,
– 1 csomag metélőhagyma,
– 1-1 piros és zöld színű paprika,
– 60 dkg darált hús (lehetőleg szárnyas),
– 2 tojás,
– 3 gerezd fokhagyma,
– 1 kiskanál só,
– 1 mokkáskanál őrölt bors,
– 12 szelet húsos szalonna.
Elkészítés
A zsemlemorzsát a tejjel leöntjük és 10 percig állni hagyjuk. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk. A petrezselymet és a metélőhagymát felaprítjuk. A piros- és zöldpaprikákat hosszában félbehasítjuk, magházukat kivágjuk.
A húst a morzsával, a zúzott fokhagymával, a tejes morzsával, a vöröshagymával és a zöld fűszerekkel összekeverjük, végül megsózzuk, borsozzuk.
Egy kb. 1,5 literes formát a szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy kilógjon belőle annyi, amennyi elég a teteje beborításához. A húsos massza egyharmadát belesimítjuk, a piros színű paprikát ráfektetjük. Újabb egyharmadnyi húsos massza következik, erre kerül a zöld színű paprika, majd a maradék húskeverék. A formából kihajló szalonnaszeleteket ráborítjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 1 órán át sütjük.
Deszkára borítjuk, felszeleteljük. Héjában sült burgonya, mustármártás és sör illik hozzá.
Jó étvágyat.