Karácsonyi gyümölcskenyér
Hozzávalók:
? 60 dkg liszt, ? 5 dkg élesztő
? 200 ml 35 fokra melegített tej ,
? 5 dkg cukor
? 1 tojás , ? 1/4 teáskanál kardamom
? 1/2 vaníliarúd ,
? 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
? 1/2 teáskanál só , ? 27,5 dkg puha vaj
? 15 dkg mazsola , ? 5 dkg tört mandula
? 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
? 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
? 2 evőkanál rum
? 2 csomag vaníliacukor
Elkészítése:
A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott
citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal.
Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába.
15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20
cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit
benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk.
20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A
gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal
bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
Küldte Czégényné Piroska
Jó étvágyat.