Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:

? 60 dkg liszt, ? 5 dkg élesztő

? 200 ml 35 fokra melegített tej ,

? 5 dkg cukor

? 1 tojás , ? 1/4 teáskanál kardamom

? 1/2 vaníliarúd ,

? 1/2 teáskanál reszelt citromhéj

? 1/2 teáskanál só , ? 27,5 dkg puha vaj

? 15 dkg mazsola , ? 5 dkg tört mandula

? 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj

? 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj

? 2 evőkanál rum

? 2 csomag vaníliacukor

Elkészítése:

 

A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.

 

Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott

citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal.

Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába.

15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20

cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit

benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk.

20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A

gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal

bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Küldte Czégényné Piroska

 

Jó étvágyat.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások lezárva.

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen