Tükrös pulykaleves karácsonyra.
Hozzávalók 4 személyre:
200gr pulykaérem (vagy mell nyesedék ami a rolád vagy szeletelésnél leesik),
50ml olívaolaj,
1 kicsi szál sárgarépa,
1 kisebb szál gyökér,
1/2 db friss karalábé,
2 db közepes shampion gomba ( ha lehet akkor a sötétebbet használjuk, mivel sokkal zamatosabb, itt nem az állásában megsötétedettre utalok)
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
100 gr cukorborsó,
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 szál zeller zöld,
só, őrölt bors, gyömbér,
húsleves vagy csirke esszencia kb. 2-
zöldség zöld a díszítéshez.
Tetszés szerinti levesbetét, pl. eperlevél, lúdgége tészta, ha a nagyon telt levest szeretjük akkor apró krumpligombóc, májgombóc, húsgombóc is illik hozzá. Ízfokozó 1 szem kockacukor
Elkészítés:
Az összes anyagot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.A zöldségeket negyedbe-
Vissza kapcsoljuk a hőt úgy hogy csak gyöngyöző forrásban maradjon, hozzáadjuk a kockára szelt paprikát, paradicsomot.A vöröshagymát héjastól az egyik felét 3/4 ig bevágjuk majd a másik feléről is hossz irányba, a fokhagymát égészben és a zellerlevelet belerakjuk , melyeket a főzés végén eltávolítunk a levesből.
Hozzáadjuk az esszenciát (melyet vásárolhatunk készen vagy saját magunk is készíthetünk nagyon egyszerűen. Jobb mint a késztermék mivel nem tartalmaz semmiféle adalékot, tartósítót.Amikor húslevest főzünk, kicsit többet készítsünk és a szűrt levest tengeri sóval ízesítjük és tartósítjuk melyet beforralunk 1 litert kb.1.5dl-
Hetekig eláll a hűtőbe és mindenhez klassz ízesítő!) megkóstoljuk, ha kell sózzuk és frissen őrölt borssal, reszelt gyömbérrel ízesítsük. (ízfokozó 1 szem mokkacukor). Amikor az alapanyagok már majdnem puhák akkor hozzáadjuk a cukorborsót és a tetszés szerinti levesbetétet, készre főzzük, tálaláskor vágott zöldségzölddel díszítjük. Fontos! :ha nem az elkészülés után fogyasztjuk el a levest akkor a betéteket külön főzzük ki!
Jó étvágyat.