Tükrös pulykaleves karácsonyra.

Hozzávalók 4 személyre:

200gr pulykaérem (vagy mell nyesedék ami a rolád vagy szeletelésnél leesik),
50ml olívaolaj,
1 kicsi szál sárgarépa,
1 kisebb szál gyökér,
1/2 db friss karalábé,
2 db közepes shampion gomba ( ha lehet akkor a sötétebbet használjuk, mivel sokkal zamatosabb, itt nem az állásában megsötétedettre utalok)
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
100 gr cukorborsó,
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 szál zeller zöld,
só, őrölt bors, gyömbér,
húsleves vagy csirke esszencia kb. 2-
3 evőkanálnyi,
zöldség zöld a díszítéshez.
Tetszés szerinti levesbetét, pl. eperlevél, lúdgége tészta, ha a nagyon telt levest szeretjük akkor apró krumpligombóc, májgombóc, húsgombóc is illik hozzá. Ízfokozó 1 szem kockacukor

Elkészítés:

Az összes anyagot megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.A zöldségeket negyedbe-szeletekre ( ha kicsi akkor karikára) vágjuk és egy megfelelő fazékban oliva olajon félig előpirítjuk hozzáadjuk a kockára szelt pulykahúst, karalábét, gombát és tovább pirítjuk majd felengedjük 1l vízzel és felforraljuk.

Vissza kapcsoljuk a hőt úgy hogy csak gyöngyöző forrásban maradjon, hozzáadjuk a kockára szelt paprikát, paradicsomot.A vöröshagymát héjastól az egyik felét 3/4 ig bevágjuk majd a másik feléről is hossz irányba, a fokhagymát égészben és a zellerlevelet belerakjuk , melyeket a főzés végén eltávolítunk a levesből.

Hozzáadjuk az esszenciát (melyet vásárolhatunk készen vagy saját magunk is készíthetünk nagyon egyszerűen. Jobb mint a késztermék mivel nem tartalmaz semmiféle adalékot, tartósítót.Amikor húslevest főzünk, kicsit többet készítsünk és a szűrt levest tengeri sóval ízesítjük és tartósítjuk melyet beforralunk 1 litert kb.1.5dl-re.

Hetekig eláll a hűtőbe és mindenhez klassz ízesítő!) megkóstoljuk, ha kell sózzuk és frissen őrölt borssal, reszelt gyömbérrel ízesítsük. (ízfokozó 1 szem mokkacukor). Amikor az alapanyagok már majdnem puhák akkor hozzáadjuk a cukorborsót és a tetszés szerinti levesbetétet, készre főzzük, tálaláskor vágott zöldségzölddel díszítjük. Fontos! :ha nem az elkészülés után fogyasztjuk el a levest akkor a betéteket külön főzzük ki!

Jó étvágyat.

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások lezárva.

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen