Család,élet, szeretet, béke, harmónia.

 

?A család azt jelenti, megosztjuk egymással a hibáinkat, a tökéletlenségeinket és az érzéseinket, miközben nem szűnünk meg szeretni egymást. De még ha szeretet árad belőlünk, akkor sem vagyunk mindig szeretetre méltók. Ha pedig nem vagyunk tökéletesek, lényeges, hogy meg tudjuk bocsátani önmagunknak és másoknak. Azután másnap reggel elölről kezdünk mindent. Olyan folyamat ez, mint a bimbó nyílása. Virágzás, virulás és virágba borulás.

 

 

 

Ne ijeszd el magad az élettől azzal, hogy csupán a gondokról s a bajokról képzelegsz. Ne vetítsd előre még nem létező, se ne éleszd újra letűnt bajaidat. Amikor gondok kínozzák sorsod, tedd fel a kérdést: mi az, ami most elviselhetetlen? A választ magad előtt is szégyellni fogod – sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, mindig csak a jelen. Az előbbi talán be sem következik, az utóbbi pedig már régen elmúlt. A jelen súlya a kisebbik, ha körülhatárolod. Milyen ember az, aki még a jelent sem képes önmagában elviselni? – Ha félreteszed, ami bánt, máris a legnagyobb biztonságban érezheted magad.
Vajon ér-e annyit bármilyen dolog, hogy lelked rosszul érezze magát miatta? Találsz-e valamit, ami miatt érdemes a bánkódáshoz lealacsonyodnod; sóvárgó, magába süppedő arccal csüggedned valami mulandó felett?
Emberrel nem történhet meg, ami nem emberi; ahogyan ökörrel, szőlővel, kővel nem eshet meg olyasmi, ami ökörhöz, szőlőhöz, kőhöz nem illik. Isten nem sújt olyannal, ami elviselhetetlen.
Ha egy külső jelenség bánt, tulajdonképpen nem maga a jelenség nyugatalanít, hanem a róla alkotott elképzelésed. Márpedig csak tőled függ, hogy ezt megszüntesd. Ha a rossz érzés oka a lelkedben rejlik – tulajdonoddá, elválaszthatatlan részeddé lett -, ugyan ki akadályozhatná meg hogy hibás felfogásodat magad orvosold? Amikor nem teheted meg, amit helyesnek tartasz, nem okosabb-e megújult erővel tevékenykedni, mint felette bánkódni?
Ha megtetted, amit tenned kell, az eredménytelenség oka nem benned rejlik. A dolgokat elfogadni tudni annyi, mint helyesen értelmezni. Ha ezt megértetted, semmi felett nem kell bánkódnod: az út a te utad, a természet mérte rád – neked csak járnod kell rajta.

Marcus Aurelius

 

Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra; nagylelkű leszel, megbocsátó, jószívű, pedig korábban esetleg kemény és rideg voltál. Az emberek óhatatlanul is hasonlóan viszonyulnak majd hozzád, s hamarosan abban a szeretetteljes világban élsz, amit te magad teremtettél.

 

 

 

Amikor valami jót cselekszel, csodálatos érzés tölt el. Mintha valaki a lelked mélyén azt mondaná: Igen, mindig így kellene éreznem magam.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

4 hozzászólás “Bölcsességek” bejegyzésre

  • silye attiláné márti:

    Amikor nem tudod,mit tegyél?Hogyan old meg a lelki gondjaid?Akkor ISTEN ad neked egy barátot!Aki tudja,hogy bajban vagy!Tüzön vizen át megkeres!Segit felnyitni a szemed!Nem enged elveszni!Féltőn óvó szavakkal vezet rá,mit kéne másképp tenned.Akkor fel kell nézni Istenre megköszönni ezt a kincset.Mert ő küldte neked!!!Ha ráhallgatsz segit!Most értettem meg a batárság mit is jelent!!Köszönöm Neked Katika!Meg teszek mindent óvni fogom,ezt a kincset!A te szeretetedet! Köszönöm Istennek,hogy téged adott neken! MÁRTI

  • Benedekné Virág Katalin:

    Kedves Katika!

    Örömmel ,és szeretettel olvasom a honlapján és a blogján is megjenenő munkáit, melyek úgy szakmailag, mint esztétikailag fényes bizonyitéka a nagyon jó felkészültségének és emberi érzésvilágának. Nem túlzás, ha azt mondom, ill. írom, hogy ezekről csak superlativusokban szabad véleményt alkotni!

    Sándor.

  • Kedves Sándor! Köszönöm véleményét. Érdekesek a névazonosságok. Ez csupán a véletlen műve? Szeretném és egyben megkérem, ha ideje engedi írjon magáról és családjáról. Szívesen megismerkednék Önökkel. Elérhetőségeim a http://bvkati.extra.hu oldalon megtalálható az elérhetőségek címszó alatt. Vidám pünkösdölést Katika

  • Marcsi:

    Nővérkém Katika!
    Nagyon sajnálom, hogy nem évekkel ezelőtt ismertelek meg, biztos vagyok benne, hogy akkor másképp alakulhatott volna az életem. Jó pár évvel ezelőtt nagy szükségem lett volna, ilyen Barátra, mint amilyen Te vagy! Mióta ismerlek, vannak dolgok amit más szemmel nézek vagy másképp veszem fel, mint eddig. Kívánom, hogy mindenkinek ilyen jó Barátja legyen, mint Te „nővérkém”!
    Munkád mindíg sikeres legyen és ehhez jó egészséget és hosszú Boldog életet kívánok!
    Puszillak: Marcsi „hugicád”!

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen