Fejfájás, avagy migrén?

 

 

 

Fejfájás – csak úgy a fájdalom kedvéért

 

Migréntől körülbelül 1 millió ember szenved Magyarországon, és ha a fájdalmat nem tudja enyhíteni recept nélkül kapható szer vagy havonta négynél többször kell migrén miatt fájdalomcsillapítót szedni, akkor az illető forduljon orvoshoz!

 

 Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy az orvos ki tud írni olyan gyógyszert, amely az egyébként 2 napos migrént akár másfél órásra is rövidítheti, másrészt ha az illető havonta négynél többször szed be magas dózisban vény nélküli fájdalomcsillapítót orvosi felügyelet nélkül (mert csak nagy adagban hat), akkor azzal már nem tesz jót a szervezetének.


A migrén egyébként az úgynevezett önálló fejfájások közül a leggyakoribb. Az önálló fejfájás azt jelenti, hogy a fájdalomnak nincs szervi oka, nem kapcsolódik betegséghez. A másik gyakori önálló fejfájás az úgynevezett tenziós fejfájás, amitől akár 3-4 millióan is szenvedhetnek hazánkban – bár a két csoport között van átfedés is, tehát sok migrénesnek van tenziós fejfájása is.


Az önálló fejfájást kiválthatja érzelmi kitörés is. Tulajdonképpen ez egy idegrendszeri működészavar, a fájdalomérző rendszer működészavara. Ilyenkor ép az agyi szerkezet.

 

 

 

Betegséghez köthető fejfájások

 

 

 

Ha a fejfájás betegséghez kapcsolódik, akkor tünete lehet sok betegségnek: agydaganatnak (ettől jellemzően félnek a magyarok, pedig ez ritka), szemészeti, fülészeti problémáknak, fogászati kórképeknek – tulajdonképpen bármilyen, fejben lévő betegségnek.


A nyaktól eredő fejfájás ritkább, mint gondolnák (1 százalék alatti), visszafelé viszont igaz: a fejfájás okozhat nyakfájdalmat. De lehet a fájdalom hátterében depresszió, hirtelen megugró vérnyomás, oxigénhiány – ilyen módon a súlyos vérszegénység is okozhat fejfájást.

 

 

Genetikai okok

 

 

 

Ha fejfájásra nem hajlamos valaki, akkor jöhet front, közeledhet a menstruációja, lehet már nagyon kimerült a munkától és stresszes – mégsem lesz migrénje. Ha viszont hajlamos rá, akkor ezek együtt, vagy ezek közül valamelyik kiváltja a migrént.


Ha fejfájásra hajlamos valaki, akkor változatos kiváltó okokra lelünk. Van, akinek a stressztől fáj a feje, másnak épp akkor fájdul meg, amikor a stressz megszűnik – van olyan, akinek vizsga után kezdődik a migrénje. De létezik „weekend migrén” is: angolok és olaszok is leírták, ez a munka végeztével jelentkezik, mikor a szervezet úgymond „leereszt”.

 

Ne kísérletezgessünk vény nélküli gyógyszerekkel!
Ha egy hatóanyag nem segít, akkor kérhetünk a patikában másféle hatóanyagú gyógyszert. De 3-4-nél több gyógyszert már ne próbáljunk ki a saját szakállunkra, akkor már inkább menjünk orvoshoz.

Azért is nem szabad kísérletezgetni, mert vannak gyógyszerek, amelyeknek rendszeres, tartós szedése nemhogy csökkentené a migrénes rohamok számát, de egy idő után még gyakoribbá is teszi! Más fájdalmak miatt gyógyszert szedők vizsgálatakor derült ki, hogy az addig ritkán jelentkező fejfájások egyre sűrűbbé váltak.


Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni?

 

Az biztos, hogy akár éjjel, akár nappal, azonnal orvoshoz kell fordulni, ha valakinek életében először van valóban rendkívül erős fejfájása, vagy a másik eset, hogy fájt már a feje, de most nagyon furcsa, ismeretlen – és rendkívül erős a fájdalom.


Az egyik leginkább veszélyes fájdalom az, amikor egyik pillanatról a másikra hevesen, mintegy ütésszerűen kezdődik erős fejfájása – legtöbbször tarkótájon. Ez belső vérzésre utal, ilyenkor valamelyik agyi ér megrepedéséről van szó. Általában fizikai erőkifejtés, emelés, birkózás közben alakul ki – ilyen esetben akár a mentőt is kihívhatjuk.


Ha azt tapasztaljuk, hogy nem tudjuk csillapítani a rendszeresen jelentkező fejfájást, akkor menjünk el a háziorvoshoz, kérjünk beutalót egy fejfájás-ambulanciára. Arra azért számítani kell, hogy az önálló (tehát például tenziós és migrénes) fejfájást nem tudják megszüntetni, nincs olyan műtét, gyógyszeres terápia, ami után a beteg soha többé nem lesz fejfájós. Viszont befolyásolható a gyakoriság és enyhíthető a fájdalom – tehát javul az életminőség. Tablettát, kúpot, injekciót tudnak javasolni – ami megrövidíti a szenvedését. Nem mindegy, hogy egy migrén két napig tart, vagy másfél óráig!

 

B Z HáziPatika .

 

 

Szerző: Forrás:

 

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások lezárva.

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen