Szent Ágota, az emlőbetegek

védőszentje.

Szent Ágota - Budapest, Belvárosi Szent Mihály-templom (Fotó: Legeza                         Dénes István)

Vértanúságának színhelye a szicíliai Catania volt. A legenda szerint Quintianus, Szicília kapzsi és kéjsóvár helytartója szemet vetett a szépséges és vagyonos Ágotára, aki elutasítja közeledését. Ezért a lányt bordélyházba záratja, de annak erényessége és szűziessége minden próbát kiáll. A nevetségessé vált helytartó elrendeli Ágota több napon át tartó megkínzatását, megverik, mellét levágják, majd börtönbe vetik. Éjszaka megjelenik előtte Szent Péter, aki meggyógyítja, de a gyötrelmek másnap folytatódnak. A lány meztelen testét izzó szénen forgatják, aki belehal a sérülésekbe. Holtestét a hívők megszerzik, temetésén angyalok jelennek meg, és a gonosz helytartó is elnyeri büntetését: lovai megbokrosodnak és folyóba borítják gazdájukat. A következő évben kitört az Etna, s a megrettent félpogány lakosság az ő sírjáról lekapott lepellel rohant a város felé hömpölygő lávafolyam elé, mely erre hirtelen megállt.

 

 

Mi a rák?

 

Az emberi test mintegy 220 különböző sejttípusból áll, amelyek mindegyike különböző feladatokat lát el. Minden sejt az emberi szervezet felépítéséhez és működéséhez szükséges teljes genetikai információt tartalmazza, ám ennek csak egy részét használja: egy izomsejtben például más gének aktívak, mint egy agysejtben.

A sejtek normális körülmények között szabályosan növekednek, majd osztódnak, s így újabb sejtek születnek. A rák akkor alakul ki, amikor a sejtek működését és osztódását biztosító folyamatokba hiba csúszik. És mivel több mint 200 sejttípus létezik, több mint 200 rákféleség is van – amelyek egyike sem kezelhető ugyanazzal a módszerrel.

A rákos sejtek (ún. tumorsejtek) szakadatlanul osztódnak, és olyan új sejteket hoznak létre, melyekre a szervezetnek semmi szüksége. Az így képződő szövethalmazt tumornak vagy daganatnak nevezzük.

 

 

A rák hatása a szervezetre

A rák számos módon fenyegeti a szervezetet.

Maga a daganat fizikailag hatást gyakorolhat a környezetében lévő szervekre, vezetékekre vagy véredényekre, fájdalmat és egyéb tüneteket okozva. Például az agyban lévő tumor fontos agyterületeket nyomhat (agyműködési zavarokat okozva), vagy a hasnyálmirigyben növekvő daganat elzárhatja az epevezetéket. (Ilyen jellegű problémákat a rossz helyen lévő jóindulatú daganatok is okozhatnak.)

Amikor a rák betör a környező szövetekbe, a megsérült véredények miatt vérzések keletkezhetnek, a megtámadott szervek működésében pedig problémák lépnek fel.

A tumorsejtek bejuthatnak a vér- és a nyirokkeringésbe, és távoli szervekhez is eljuthatnak. E szervekben megtapadhatnak, s osztódásukkal megindulhat a távoli áttétek (metasztázisok) kialakulása. Ezek úgy viselkednek, mint az eredeti daganat – így például a vastagbélből származó tumorsejtek a tüdőben nem tüdőrákot alakítanak ki.

Sajnos számos daganat esetében az elsődleges tumor sokáig anélkül növekedhet, hogy a beteg által észrevehető tüneteket okozna. Pedig a gyógyulásra sokkal nagyobb esély van, ha a kezelések idejében, az áttétek kialakulása előtt megkezdődnek. Ezért elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok.

 

Az időszakos ellenőrző vizsgálatokkal

(prevenció)  megelőzhetjük ezeknek a

betegségeknek a kialakulását,

és boldog hosszú életet élhetünk. 

Ugye mindannyian ezt

AKARJUK!?

 

 

Vidám, kiegyensúlyozott, boldog életet.

fantazia_141.gif

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások lezárva.

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen