Márton napi vígság.

  Örömmel tömjük magunkba a hagyományos libacombot november 11-én, Márton napján, de vajon eszünkbe jutott, hogy mi a fene köze van Szent Mártonnak a gágogó, cseppet sem szentéletű libákhoz? A történet vicces: a szombathelyi születésű Márton katonaként is hűen követte a keresztény hitet, később életét a térítésnek szentelte. Mikor érdemeiért Tours város püspökének kívánták választani, ő egy libaólba menekült a megtiszteltetés elől. A váratlan vendég miatt megdöbbent állatok gágogásukkal elárulták őt, ezért büntetésül- már püspökként – Márton levágatta őket, és hatalmas libalakomát csapott. Innen a libaevés szokása, amely a frissen szüretelt bor első kóstolásának ünnepével kapcsolódott össze.

Valójában Márton püspök legendájától függetlenül szokásban volt még a századfordulón is, hogy Márton napon hatalmas lakomákat tartottak, mert úgy gondolták, hogy minél többet isznak, annál több erőt és egészséget gyűjtenek magukba a hideg télre. Hasonlóképpen gondolkodtak a tömött liba levágásáról is. Az is szokás volt, hogy a pásztorok és a gazdák kolbásszal, szalonnával, tömött libával kölcsönösen megajándékozták egymást.

Számos népi babona kapcsolódik Szent Márton-napi libavacsorához. Ezek közül az egyiket őrzi a közmondás:

„Aki Márton napján ludat nem eszik,

ehetik az bármit, mégis éhezik”.

Tehát érdemes jól belakni. A lúdpecsenye mellcsontjából a népi jóslás szerint azt is meg lehet tudni, milyen lesz a tél: havas vagy sáros.

Ha fehér a liba mellcsontja, akkor havas tél várható, ha sárgás, akkor sáros lesz a tél.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

4 hozzászólás “Márton napi vígság.” bejegyzésre

  • Petix:

    Nekem nagyon furcsának tünnek ezek a libák.- Hol lehet ilyeneket kapni?

  • Benedekné Virág Katalin:

    Kedves Petix! Örülök, hogy érted a viccet! :-)) Igen ezek a libák, (mármint alul a képen), nem azok a libák! Ezek ott lent PINGVINEK. )))))) Ezt a vigság kapcsán tettem oda, amit oly ügyesen meg is értettél. Hogy hol kaphatsz? Hát utazz az északi sarkra, kapsz bőven. Jó utat. ))))))))) További szép napot, és örömmel várom megjegyzéseidet. Katika

  • Petix:

    Naháát … Csalódtam!
    Aszittem egy asztrológustól majd kapok a fejemre a kekeckedésért.
    Köszi az utazási ajánlatot, de ennek az átverésnek nem dőlök be, mivel pont az ellenkező „sark”-ra lettem irányítva.
    A fenti képen lévő sült libából viszont falatoznék egy jót! Dús fantáziámmal már el is képzeltem a nagy lakmározást. Hűű de finom vót!
    Viszonzásképpen meghívom egy látogatásra a honlapomra, ahol, ha egy kicsit körülnéz, akár sajátmagával is találkozhat.
    Cimem: http://www.mixnet.hu

    Üdv.: Petix

  • Benedekné Virág Katalin:

    Petix!

    Mit ne mondjak!!!!! Nem csak vicces vagy, hanem okooooooooooooooooosss is.! Látom, észrevetted a „sarkokat”. Remek!!!! Nem mindegy hova utazol? A lényeg, hogy jó messze, és remekül érezd magad, mint a „Márton napi vígságokon”. )))))))))))))
    Háááát, mit ne mondjak, MEGLEPTÉL. Katt. ide, katt oda és valóban szembetaláltam magam a lapotokon. Nekem meg ez volt a „vígság”. Remélem még többször talizunk. :-))

    Komolyra fordítva a szót. Remek a lapotok. Örülök, hogy egymásra találtunk. Ill, előbb Ti találtatok rám. A lényeg, a lényeg, én szívesen írnék nektek, az email címetekre. Megadjátok? Az én elérhetőségeimet, mármint az emailt, megtaláljátok a honlapomon.
    További jó munkát, sok sikert, és vidám napokat. Most pedig szép éjt, pihentető álmot. Katika

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen