Pünkösd

A húsvét utáni ötvenedik napon, így ebben az évben június 8-án, vasárnap ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását, azaz pünkösd napját. A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, és minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. Pünkösd a keresztény egyház születésnapjának ünnepe.

“Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje”

Piros Pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. Magyarországon is újra piros betűs nap a Pünkösdhétfő. De mi is ez az ünnep? A hozzá fűződő népszokásokat réges-rég elfelejtettük. Vagy mégsem? Pünkösd napjára minden felébred. Abbahagyja a lusta nyújtózást a világ, ember és állat párt keres. Nedvektől duzzadnak a levelek, zsong és zsibong az élet.
Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap.A templomokban évről évre megemlékeztek erről a napról, a lángnyelveket a pünkösdi rózsa szirmaival helyettesítették, a Szentlélek jelképeként fehér galambot repítettek szabadon. A lányok és asszonyok bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a hagyomány szerint a bal vállukra kanyarítva, a férfiak felöltötték ünneplőjüket és kezdődhetett a mulatság.
Néhány faluban még ma is élnek a pünkösdi hagyományok, játékok, az Alföldön a Pünkösdölés, a Dunántúlon a Pünkösdi királyné járás. A pünkösdi király választás sajnos teljesen eltűnt  pedig a mai napig él a szólás: Rövid, mint a pünkösdi királyság. Kezdetben vitézi szokás volt, a katonák maguk közül választottak egy évre királyt.

A Pünkösdi királyné járás.

A legszebb kislányt választották meg kiskirálynénak, ami nagy tisztesség volt. Mise után házról házra jártak jókívánságokkal, versekkel, énekekkel köszöntve a háziakat, virággal szórták be a szobát. A játék végén a háziak megkérdezték a lányokat: Hadd látom a királynétokat édes-e vagy savanyú? Fellebbentve a díszes kendőt megcsiklandozzák a kislány állát. Ha a királyné mosolyog, de a fogát a világért sem villanthatja ki, megnyugszanak a háziak, mert jó lesz a termés. Ekkor a háziak almát, tojást, kolbászt, pénzt ajándékoztak a jót kívánóknak.

A törökbasázás

Egy 10-12 éves gyermeket beöltöztetnek selyembugyogóba, turbánt kötnek a fejére. Égetnivaló kölyköt választanak erre a szerepre, aki amúgy is rászolgált a verésre. Persze kitömik a ruháját szalmával, hogy ne fájjanak az ütések. Aztán összeláncolt kézzel vezetik végig a falun. Énekelnek, a basa ugrándozik, a fiúk meg zöld gallyakkal csépelik boldogan.

Pünkösdi eső.

Májusi eső aranyat ér, de a pünkösdi eső ritkán hoz jót. Tartja a hiedelem.

Pünkösdi király választás

Amolyan legényvirtus volt, lovas versennyel, tűzugrással, tekézéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt.A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje. Ilyenkor enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal.A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk és amik által továbbléphetünk. Most majd Pünkösdvasárnap és hétfő után, a keddek és szerdák hétköznapjaiban.


Áprily Lajos: Rapsonné erdejébe

(részlet)

 

Pünkösd másodnapján

gyönyörű a hajnal,

hangos pünkösdölők

indulnak a dallal:

“A pünkösdi rózsa

kihajlott az útra,

gyere bé, Vijola,

szakassz egyet róla…”

Megindultunk mi is

frissen, kora reggel,

csilingelő szavú,

cifra gyermekekkel.

Százszor mondják a dalt,

soha el se vétik,

elkísértek vele

a falu végéig.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

2 hozzászólás “Pünkösd” bejegyzésre

 • Gizus:

  Kedves Katika!
  Igazán köszönöm Neked,hogy megtudhattam végre mit is ünnepelünk pünkösdkor. Lehet ez az én szégyenem,de eddig nem igazán tudtam. Sok éredekes dolgot írtál le.
  Pedig én alföldi leányzó vagyok,sőt dunántúlon is éltem pár évig,de valószínűleg a rohanó villágnak köszönve,nem hallottam ezen dolgokról amit most Tőled megtudtam.
  Talán Drága nagymamám még tudott volna mesélni,de Ő már nincs.
  Igazán örülök az írásaidnak,mert sok mindent megtudok amit lehet illene is tudnom,de valahogy kimaradt az életemből.
  Gratulálok az írásodhoz,további munkádhoz sok sikert és jó egészséget kívánok!!
  Gizus

 • Marcsi:

  Kedves Katika!

  Számomra nagyon hasznos volt ez a pünkösdi leírás, mert nem mindent tudtam Pünkösdről. Most már sokkal jobban tisztába vagyok vele.
  Amikor Mórahalomra költöztem mesélték a szomszédjaim, hogy itt a kis városba szokás a pünküsdölés, házról házra járnak. Szomszéd asszonyom gyerek korában sokat pünkösdölt és nagyon szivesen emlékezik vissza rá, szokta mondani, hogy kár, hogy már a fiatalok nem folytatják.
  Katika írjál még sok ilyen hasznos dolgokat, mert ebből sokat tanulunk.
  Kívánok hozzá jóegészséget és hosszú életet. Sok sikert!
  Marcsi!

Startlap
1949.lap.hu Harang.lap.hu Sztankay Istvan.lap.hu
Új hozzászólások
Időjárás előrejelzés
Hőtérkép Magyarországról


Felhőkép Magyarországról
Archívum
PageRank ikon ingyen